JA takk, slipp syklene fram der bilene hindres!

I en sykkelby som Kongsberg er det viktig at man kan sykle i begge retninger.

I en sykkelby som Kongsberg er det viktig at man kan sykle i begge retninger. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er fullt mulig og på tide at Kongsberg kommune gjennomfører flere tiltak som skal gjøre det attraktivt å sykle begge retninger i gater som ellers er enveisregulert. Helt siden 2004 har det vært mulig å innføre toveis sykling i ellers enveiskjørte gater.
MDG vil gjerne at dette løftes til et nytt nivå. I tillegg til å bruke underskilt om unntak for syklende, kan kommunen utvikle nye fysiske tiltak som skal gjøre det mest mulig attraktivt å sykle i disse gatene.
Kongsberg har en del enveiskjørte gater. Og mange av dem har dessuten gateparkering på en eller begge sider, samtidig som kjørefeltbredden ofte ikke er stor nok til at syklende mot kjøreretningen får plass til å passere møtende biler på en sikker måte. Enveiskjørte gater vil derfor ofte heller ikke oppleves trygge og trafikksikre for syklister.
Mange syklister velger likevel ofte å sykle mot kjøreretningen i kjørebanen i enveiskjørte gater for å slippe omveier, selv om det verken er lovlig, trafikksikkert eller oppleves som attraktivt. Mange velger også å sykle på fortauet i slike gater. Det er lovlig under visse betingelser, men kan lett føre til konflikter med gående.
Hensikten med enveisregulerte gater er ofte å gi begrenset fremkommelighet og lavere trafikkmengder for bil, enten i selve gaten eller i tilgrensende gatenett.
Dette gir ofte utslag i lavere kjørehastigheter og mindre biltrafikk, som igjen gjør gaten mer attraktiv for sykkel.
Og vi får et mer sammenhengende sykkelveinett, kortere sykkelruter for noen og legaliserer tidligere ulovlig atferd blant dem som sykler mot enveiskjøring.
Tiltaket har også stor symbolverdi da syklistene i større grad føler seg velkomne og prioriterte i trafikken. Forholdene for bilistene forverres i noen tilfeller som følge av bl.a. inndragelse av parkeringsplasser. Dette kan samlet sett få flere til å sykle.
Så det hadde vært flott om Kongsberg kommune kunne gjøre disse gatene lovlig og tilgjengelig for toveis sykkeltrafikk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.