Teknologibedriftenes 400 års gave til teknologibyen Kongsberg

Av
DEL

LeserbrevEn av de største ingeniørbragder i Kongsbergs historie må være utvinningen av sølvet i området Gruveåsen/Knuten og i den forbindelse særlig etableringen av dammer, renner og vannhjul for å skaffe vannkraft til driften av sølvverket. Den dag i dag er sporene etter denne virksomheten som startet for nær 400 år siden mange.
Dessverre er flere av disse historiske og flotte ingeniørbragdene i en dårlig forfatning, særlig gjelder dette rennene og flere av vannhjulshusene.


Dammer, renner og vannhjul /vannhjulshus er fantastiske byggverk hensyn tatt til datidens enkle hjelpemidler. Hvordan ingeniører og arbeidere var i stand til å bygge renner som slynger seg langs fjellsidene på Knuten med helningsvinkler som sørget for jevn vannflyt er bortimot uforståelig.
Som sagt er dessverre forfallet av disse vikte ingeniørbragdene i en dårlig forfatning (noen steder nesten beyond repair) og det haster med et skikkelig løft for en restaurering. Rennene på nordsiden av Knuten er kanskje der hvor forfallet har kommet lengst.


Vårt forslag til industrien på Kongsberg er at de går sammen i et spleiselag og gir kommunen et solid beløp – 400 års presang – slik at restaureringen av renner og vannhjulshus kan komme i gang på en kraftfull måte (dammene er jo allerede gjenstand for restaurering) til glede for både kongeriket så vel som kommunen og alle dens innbyggere. En symboltung presang fra dagens ingeniører og fagarbeidere til fortidens kolleger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags