Universitetsbyen Kongsberg? Tja.

Av
DEL

Leserbrev«And don't you step on my blue suede shoes Well, you can do anything

But stay off of my blue suede shoes». 

Slik sang Elvis. Hvis vi bytter ut «blue suede shoes» med «home town», ligner det på den kritikken Hoff får nå. Mistenkeliggjøring funker nok bra, her, nedslående nok, FB-kommentaren til en tidligere ordfører: «Dette er en ikke bare pinlig men en svært alvorlig uttalelse fra en representant for den politiske ledelsen i Kongsberg. Jeg veit ikke hva som gnager Hoff og hvilket nag han bærer på til USN Campus Kongsberg, men denne oppsiktsvekkende uttalelsen føyer seg inn i rekken av hans vendetta mot Universitetet, tidligere Høyskolen.» En slags hjembyens selvhøytidelighet?

«Ikke snakk byen din ned»; blir det et nytt bud i janteloven? Vi er gjerne tilbakeholdne med selvskryt, men det gjelder altså ikke hjembyen. Hoff blir flau, selv har jeg en stygg tendens til å flire. For ikke å tråkke Kongsbergfolk på tærne, får jeg flire av min hjemby, universitetsbyen Notodden. Min yngste datter jobber på universitetet der, og sannelig flirer også hun.

En del av oss har en fortid ved et universitet. Jeg var i mange år student ved Universitetet i Oslo, Hoff har sikkert en lignende bakgrunn. Da blir assosiasjonene til begrepet universitet omtrent slik Wikipedia beskriver UiO:

«Universitetet i Oslo (forkortet UiO) er det eldste og høyest rangerte universitetet i Norge. Universitetet har over 27 000 studenter og 6000 ansatte. Universitetet består av åtte fakulteter som driver forskning i og tilbyr undervisning i teologi, jus, medisin, humanistiske fag, matematisk-naturvitenskapelige fag, odontologi, samfunnsvitenskaper og utdanningsvitenskap. Den største delen av universitetet holder i dag til på Blindern-campusen, som ble utbygget fra 1930-tallet.»

33000 personer er altså knyttet til UiO. Hvor mange innbyggere har vi i Kongsberg? Nå er det ikke alltid best å være størst, men for fagmiljøer er det faktisk slik. Og vi har en tendens til å være navlebeskuende. Når man bor i Kongsberg, er Kongsberg verdens sentrum, i Notodden er Notodden verdens sentrum. Narvikfolk kaller Narvik for By-1. Nokså naturlig, men ikke alltid hensiktsmessig. Det minner om vår tendens til å la oss styre av tanken på hva andre mener om oss. Når «alle» er opptatt av det, blir det nokså meningsløst, og også hemmende.

I sin tid ble det sagt at vi snart har en høyskole på hvert nes, nå har vi snart et universitet på hvert nes. Det samsvarer ikke med det innbyggertallet vi har. Hvorfor er det så forbaska viktig for høyskoler å få benevnelsen universitet? Det er neppe slik at det akademiske nivået ved et trylleslag blir høyere på den måten. Følger det økonomiske midler med, eller er det rett og slett snobberi? Ikke vet jeg, men jeg greier ikke å tørke av meg det forbaska fliret. Beklager!

Hogne Vindenes

Tidligere Blindernstudent

Sulusåsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags