Fint, hva er fint?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevHvem bestemmer hva som er fint, vakkert, flott og bra her i byen vår?

Det skal så fint satses på folkehelse og friskliv?! Hva er da meningen med å fjerne det som fysisk og visuelt gir positiv effekt på folkehelsen?

Inntil denne våren hadde vi en oase her i byen. Bokstavelig talt en grønn lunge. En kort liten strekning på bare et par hundre meter. Den hadde en utrolig og fantastisk god effekt for de av oss som benyttet den til mer enn en snarvei mellom Stertebakke og Gamlegrendårveien. Selv bor jeg i Sulesåsen, og så ofte jeg hadde mulighet la jeg inn den omveien, for å få med meg denne strekningen. Det var rett og slett magisk, stressreduserende og energigivende å gå inn i «Hundremeterskogen», uansett årstid. Om våren dekker etter hvert irrgrønne friske bladkroner for himmelen, så man kan rusle med en følelse av å befinne seg langt inne i urskogen, med kun små glimt av blå himmel blant alt det grønne. De bratte skråningene og det tette løvverket skjermer for støyen og syne av de fire boligfeltene rundt. Det eneste du hører der inne er fuglesang, flaggspettens flittige arbeid, og den beroligende lyden av bekken som klukker. Om sommeren gir løvverket behagelig skygge, eller beskyttelse mot regn som faller mot bladverket over hodet ditt. Når høsten kommer, innhylles du i et vel av vakre farger, og etter hvert kan du rusle på et mykt dekke av blader, mens du titer opp gjennom de mørke kunstverkene av tomme greiner mot en fullmåne. Om vinteren kommer snø og frost, og gir nytt liv til treskulpturene, Den hvite marken fører tankene inn på blanke ark og nye muligheter, før den igjen smelter og på nytt gir rom for vårens hvitveis og fuglesang.

For meg har denne fantastiske oasen gjort underverk i form av stressreduksjon, ny energi og positive tanker. Bare det å kunne stoppe opp og trekke pusten og glemme hverdagsstresset i noen ekstra sekunder har vært uvurderlig helsebringende. Jeg gikk det som nok blir min siste tur der i april, for nå blir jeg bare trist og lei meg av å gå der.

Ja, jeg forstår at det må ryddes opp for å unngå at bladene sperrer og skaper flom. Men å rasere hele området?!!

Forklaringen til de som var satt til å utføre raseringen var veldig interessant: 1) Det må utbedring til p.g.a. flomproblemer ved mye regn. Ser den! 2) Det skulle lages gangvei, fordi noen ønsket det??!! Hallo, det er gangvei der!! Den kunne selvfølgelig trenge litt oppgradering etter høstens syndflod, men de som absolutt må ha bred og flat asfalt finner det over alt ellers i denne byen.

Hm, en tanke har slått meg: Jeg håper virkelig at ikke du som har ansvaret for hærverket bor i området, eller har nære venner eller familie som er initiativtakere til gangveien. Det vil i så fall være rimelig uetisk ... Kan noen vennligst sjekke det, så det kan avkreftes.

«Det blir fint når det blir ferdig!» Fint i hvem sine øyne? Gress med rette kanter, grus og asfalt, er det det som er fint? De som mener det har mange steder å gå. Hver liten grønn flekk har snart minimalistisk sjelløst preg og mange av de vakre trærne er fjernet. For all del, mye av opprydningen og oppgraderingen har gitt positive endringer. Det som er utført lenger oppe i bekken, ved blokkene i Stertebakke. Det er bare det at ulike områder har ulik egenskaper, og ulik nytte.

Det er bra med utvikling og framskritt, men ikke når det er uten tanke for å ivareta noen av de små tingene som gir karakter og sjel. Er det virkelig nødvendig å rasere alt som gir liv, energi og godfølelse? Jeg håper en del av de ressursene som er satt av til å rasere «Hundremeterskogen» benyttes til å ruste opp Jonsekollen. Slik at det kan bli det lek eldoradoet det har potensial til. Et fantastisk område der barn og voksne kan leke seg med ski og aking i trygge omgivelser, selv etter mørkets frambrudd ... ja for dere har vel litt til det også, ikke bare til rasering? Eller skal alle ressursene til slikt brukes i sentrum? Eller skal det kanskje fylles opp med firkantede nybygg der også?

Til slutt vil jeg benytte anledningen til å rette en takk til deg. Du som har benyttet omtanke, tid og penger på å restaurere et av de gamle flotte husene her i byen. Du har gjort det slik at sjelen fortsatt er synlig. Tusen takk, enten huset ditt ligger i Treatrumsgte, Stikrudgata, Hyttegata, på Korpemoen eller andre vakre gatene her i byen. Du sørger for at vi fortsatt har steder å gå som er vakre og gir glede. Jeg skulle virkelig ønske at de som bestemmer her i byen hadde samme sans for sjel, estetikk og bevaringsverdi som deg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags