Vestsiden må få beholde Polet

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Trenger Vinmonopolet mer plass på Vestsiden, eller bare dersom det får flytte til Stortorvet? Om Vinmonopolet trenger mer plass, må det kunne løses på Vestsiden som i dag. Det bør verken være et mål for kommunen eller monopolet å maksimere alkoholomsetningen i Kongsberg, og Hvittingfoss bør få et polutsalg uavhengig av hvilken side av Lågen bypolet ligger. En eventuell hestehandel vil være uverdig, og splittende for Kongsberg-samfunnet.

Jeg har lest meg til at Polet oppgir å trenge 600 kvadratmeter opp fra de 400 det disponerer i dag. Dersom det er et behov som har oppstått basert på tilstrømningen med beliggenheten på Nytorget, må jo beliggenheten være tilfredsstillende, vel? Eller er det slik at ved en flytting til Stortorvet forventes omsetningen å øke så mye at man trenger mer plass? I så fall snakker vi om vesentlige alkoholpolitiske konsekvenser som kommunestyret må ta ytterst alvorlig om tillatelse til flytting skulle bli vurdert seriøst.

Men kommunestyret har også ansvar for å ta hensyn til hvordan handelsstrukturen i Kongsberg skal se ut. En flytting til Nymoen vil være et kraftig sentraliseringsvedtak, og være et dolkestøt i ryggen på Vestsiden, siden polet betyr mye for det sårbare handelsmiljøet i bydelen. Et pol som har ekspansjonsbehov, kan umulig fungere altfor dårlig for kundene heller der det ligger.

Det er veldig bra at ordfører Kari Anne Sand viser at hun har hele kommunen i tankene, når hun benytter sjansen til å minne Vinmonopolet om at et polutsalg på Hvittingfoss vil være ønskelig for så vel lokalbefolkning som gjennomreisende i dette trafikale knutepunktet. Jeg forstår det også slik at dette heller ikke er uaktuelt fra Vinmonopolets side, men jeg vil på det sterkeste be om at dette statlige monopolet, med eksistensbegrunnelse i kontroll med alkoholomsetning, holder seg for gode til å invitere til en hestehandel i denne sammenhengen. I tillegg til å være umoralsk, ville det kunne skape mye vondt blod innad i Kongsberg-samfunnet om noe slikt skulle bli gjennomført.

Så langt jeg kan se, bør det ikke skape altfor store problemer for Polet å fortsette med utsalg ved Nytorget, og samtidig realisere et polutsalg i Hvittingfoss. Jeg regner med kommunen vil hjelpe til på beste vis med å få dette til.

Send dine tips og bilder her «

På disse sidene finner du alt stoff om dine hyttedestinasjoner. Sidene er et samarbeid mellom Bygdeposten, Laagendalsposten og Drammens Tidende.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken