Gå til sidens hovedinnhold

Miljøpartiet De Grønne har «tettet» et utdanningshull i Kongsberg!

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

MDG ser at tilbudene Kongsberg har kan tilpasses bedre til flyktninger, de har ofte ikke jobb og etterspør fulltidsskole, noen har også manglende norsk-, engelsk-, matte-kunnskaper slik at de ikke klarer å følge med på undervisning og sist men ikke minst manglende erfaring fra norsk arbeidsliv gjør det vanskelig å forstå programfag på yrkesfag på komprimert tid.
Det har vært et gjentagende problem over mange år at ungdom og voksne som har avsluttet ordinær grunnskole enten i Norge eller hjemlandet, men som på grunn av kort botid trenger mer opplæring, ikke har hatt et tilbud om et videregående skoletilbud tilpasset deres behov, såkalt et «VG0» år.
Det har medført at de får en dårlig mestringsfølelse og dropper ut av skolen. Selv om de egentlig bare trengte å få styrket sine allmenne kunnskaper i norsk, engelsk og matte f.eks.
Endelig får ungdom og voksne som har behov for et «VG0» år en mulighet til å delta på et slikt kompetansehevende tilbud fra og med skolestart nå i august. MDG har sørget for at det er blitt bevilget penger både i kommunens og fylkets budsjetter. Til sammen ca. 7,6 millioner kroner over en 4 års periode.
Heldigvis er det også blitt innvilget midler fra IMDi etter søknad fra KVOS i samarbeid med flere kommuner, slik at det kan bli opprettet to tilbud i Kongsberg;
1. Kombinasjonsklassen ved KVOS er et innføringstilbud til minoritetsspråklige elever mellom 16 og 24 år, med kort botid i Norge.
2. Forberedende klassen ved OPUS er et innføringstilbud til minoritetsspråklige elever over 25 år, med kort botid i Norge.
 

I VG0 forberedes elevene også på hva som forventes i videregående skole, fokus på rett kursvalg og mulighet for hospitering i ulike studieprogram, noe som gjør at det er få feilvalg.


MDG har troa på at elever som har styrket seg og sine kunnskaper gjennom et VG0 år gjennomfører og består videregående opplæring i svært stor grad.
MDG er glade for at både kommunen og fylket har aktivt tatt imot denne muligheten og samarbeider om våre ungdommer og voksne, fordi elevene har lyst til å styrke sine kunnskaper, skape sin fremtid og bidra positivt i samfunnet.
 

Kommentarer til denne saken