Gå til sidens hovedinnhold

Mindre stat er nødvendig

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I løpet av de kommende årene står Norge og Viken overfor en stor utfordring. Oljeindustrien krymper allerede og vil fortsette med det. Utgiftene fremover vil derimot ikke synke. De vil øke i takt med en aldrende befolkning. Dette har regjeringen poengtert i flere perspektivmeldinger. Stortingspolitikernes «løsning» på problemet, er at vi skal betale stadig mer i skatter og avgifter. Produktivitetskommisjonen som ble oppnevnt av regjeringen mener at skattebyrden vil måtte øke fra dagens effektive nivå på rundt 40 % til hele 65 %, ikke medregnet avgifter.

Jeg er uenig i de andre partienes løsning. Norge må ikke øke skattene. Vi må kutte offentlige utgifter, og tilrettelegge for økt verdiskapning. Det er ingen grunn til at Norge ikke kan gjøre det like bra som Danmark eller Finland økonomisk.

Liberalistene ønsker å halvere arbeidsgiveravgiften og ønsker å kutte de direkte skattene betydelig. I vår kuttplan vil vi kutte hele 70 milliarder første året i regjering. Dersom Liberalistene får bestemme vil alle arbeidstakere få et skattekutt på 40 000 kroner per år. Vi kutter i alle områder, med unntak av forsvar. De mest betydelige kommer fra bistandsbudsjettet og kulturbudsjettet. Vi vil gjøre om bistand til et privat anliggende. Vi vil fjerne støtten til tros- og livssynssamfunn, og vi vil fjerne all støtte til politiske partier, inkludert oss selv. Vi vil også fjerne den direkte pressestøtten og subsidiene som går til NRK – som tilsvarer nesten hele Asker kommunes budsjett eller halve budsjettet i min kommune Bærum som er Vikens største.

Disse kuttene høres dessverre radikale ut i dag. Det skyldes at det knapt er noen forskjell på Ap og Høyre i dag. Men det vi foreslår er egentlig en selvfølge i de fleste liberale land. Hvilke kirker, moskeer, bistandsorganisasjoner, politiske partier og medier du skal betale for skal være opp til deg, ikke politikerne.

I tillegg til de øyeblikkelige kuttene vil jeg ha ansettelsesstopp der det er mulig. Da vil vi fortsette å kutte de offentlige utgiftene gradvis, uten at noen mister jobben og uten «sjokkendringer». Vi vil samtidig med ansettelsesstoppet lette arbeidsbyrden på de gjenværende byråkratene. Vi vil redusere dagens gigantisk papirmølle. Vi vil forenkle arbeidsmiljøloven, fjerne en rekke restriksjoner på salgsvirksomhet, tillate søndagsåpne butikker og oppheve de fleste krav til konsesjoner og søknader. Det viktige fremover er å skape et miljø der norske bedrifter kan konkurrere med de på kontinentet.

Mener du som meg at det offentlige er for stort? Da er det dessverre ikke lengre noen andre enn oss i Liberalistene å stemme på. Alle de andre har vist at de sier en ting, men gjør noe annet. Siden Høyre tok over i 2013 har statsbudsjettet økt fra 1002 milliarder til 1514 milliarder. Har du 50 % bedre offentlige tjenester nå enn før Erna tok over?

Kommentarer til denne saken