Vi har rett til opplæring i smartteknologi

Synskontaktene prøver seg på nettbrett med briller som indikerer en synshemning mens medlemmer av Blindeforbundet følger med.

Synskontaktene prøver seg på nettbrett med briller som indikerer en synshemning mens medlemmer av Blindeforbundet følger med. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Budskapet kommer fra Norges Blindeforbund Buskerud i forbindelse med årets aksjonsuke.

DEL

MinLpUten digital kompetanse blir man stående på utsiden av samfunnet, da stadig mer formidles digitalt.

I følge Norges Blindeforbund har 180 000 nordmenn en synshemning. Mange opplever overgangen til en smarttelefon som et stor utfordring, og ikke alle har familie eller venner som har kunnskap til å lære en opp i bruk av en smarttelefon med ulike funksjoner tilpasset svaksynte og blinde. Alle kommuner skal gjennom Voksenopplæringen gi tilbud om opplæring. Mange er ikke klar over tjenesten, og følgelig er det nesten ingen som søker om dette. 12. juni aksjonerte Norges Blindeforbund Buskerud på fylkeskontoret.

I forkant var flere politikere, synskontakter og media invitert. Dessverre uteble de flest, men vi fikk besøk av to synskontakter; Lise Landfall fra Lier og Inger Bjørnsen fra Kongsberg. Det ble referert til en fersk undersøkelse som Norges Blindeforbund gjorde i mai. 160 kvinner og 160 menn, alle medlemmer i Blindeforbundet ble kontaktet. 26% av medlemmene kvier seg i mer eller mindre grad for å ta i bruk smartteknologi og 25% kvier seg for å kjøpe slik teknologi. De fleste som har tatt i bruk teknologien var selvlært, eller hadde fått hjelp fra familie og venner.

Veldig mange var ikke klar over at de kunne søke kommunen om slik opplæring. 62% av synshemmedes smarttelefonbrukere sier de har fått et mer aktivt liv gjennom smarttelefonen, og Blindeforbundet har stor etterspørsel etter kurs og opplæring. Våre to gjester fortalte at det er veldig få som søker kommunen om opplæring, noe som styrker at veldig få er klar over muligheten. Synskontaktene bistår med å søke, så da blir oppfordringen klar: Søk din kommune om opplæring i smartteknologi!

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags