Lokale sykepleiere besøkte Beograd

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Fire sykepleiere fra Kongsberg deltok på en internasjonal sykepleierkongress i Beograd nå i september.

DEL

Årsaken til at vi ble invitert er at en serbisk sykepleier ved Glitre bofellesskap, Dejan Stojiljkovic også er aktiv i den serbiske sykepleierforeningen, og ønsket å formidle forskjellene mellom den norske og serbiske sykepleierkulturen.

Tema for kongressen var et historisk tilbakeblikk på sykepleie gjennom praksis, arbeid og utdanning samt foregangspersoner innen sykepleieyrket.

Åpningsseremonien var høytidelig med deltakelse fra ordfører i Beograd, klinikkledere fra ulike sykehus og ikke minst ledere av sykepleierforbundet i Serbia. En fantastisk musikalsk åpning med serbisk folkemusikk og opera framført av profesjonelle solister og kor.

Konferansen varte i tre dager, hvor vi deltok på de to første. Det ble snakket mye om spesialisering innen ulike teknologiske områder for sykehusene i Serbia, og de aller fleste foredragene var på serbisk, men det var også et annet norsk bidrag som sykepleierutdanningen i et historisk perspektiv, fremført av Wenche Malmedal fra NTNU i Trondheim.

Ønsket var at vi skulle formidle litt om eldreomsorgen i Norge, sett i et historisk perspektiv og hvordan vi ser på fremtidig utvikling. I tillegg ville Dejan gjerne formidle prinsippet bak et bofellesskap, da de ikke har denne boformen i Serbia.

Ingrid Neumann fikk oppgaven med å formidle den historiske bakgrunnen i Norge og tok for seg utviklingen fra 1850-årene opp til dagens situasjon. Norge var et av de fattigste landene i Europa på 1800-tallet. Alle våre etablerte sykehjem var i privat regi før de ble overtatt av fylkeskommunene, og senere kommunene. Hun gikk kort gjennom dette og at vi i et fremtidsperspektiv legger vekt på utviklingen hjemmesykepleie, rehabilitering i hjemmet og ikke minst bofellesskap for de eldre. Dette for å møte fremtidens eldrebølge.

Vår vurdering av fremtidig boligform er ideer hentet fra spesielt Danmark og Sverige samt Nederland. Kristin Botten, Cathrine Sandvold og Dejan Stojiljkovic var sykepleierne fra Glitre bofellesskap som formidlet ideen bak bofellesskapet.

De oppsummerte dette i ti punkter som de gikk gjennom, fra hvordan man søker om bolig, samarbeid, implementering av velferdsteknologi, hverdagen ved Glitre og omsorg ved livets slutt. Alt sett fra en sykepleiers perspektiv.

Vi reiste nedover et par dager før kongressen startet, og fikk muligheten til å se oss litt omkring i Beograd. Med vår egen turguide, Dejan, som kjørte oss rundt til ulike severdigheter som var vel verdt å se på. Blant annet var vi i et TV-tårn på Avalafjellet utenfor byen med en storslått utsikt over Beograd, samt en rundreise på elven Donau og Sava, hvor den gamle festningen Kalemegdan var opplyst på kvelden.

Mandag etter åpningsseremonien var vi invitert på middag i regi av kongressen. Vi ble servert serbiske spesialiteter akkompagnert av levende serbisk folkemusikk. En særs vellykket og hyggelig kveld.

Onsdag bar det hjemover med mange flotte inntrykk, minner og opplevelser rikere. Beograd har vært bombet i stykker 44 ganger, og byen bærer preg av at den er bygget opp i mange ulike arkitektoniske stilarter gjennom årene. Det er en sjarmerende og spennende by, som vi fikk muligheten til å oppleve gjennom lokale øyne. Serbere er et svært gjestmildt folkeslag som hjertelig deler av det de har.


LES OGSÅ:

– Det er ofte bedre å gå til fastlegen enn til legevakta

Vl gi gründere en pangstart

Ønsker å skape et nytt møtested for skeive

– Tog-millioner er en gavepakke til Kongsberg

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken