4H-fest i Hvittingfoss

Av
DEL

Innsendt«Vi lover å arbeide mot det mål å bli en ungdom med klart hode, varmt hjerte, flinke hender og god helse». Slik er løftet alle 4H`erne starter alle møter med. Søndag var det fest.

Nylig var det fullsatt av barn, ungdom, foreldre og besteforeldre på Vittingen kulturhus. Vittingen 4H avholdt årets høydepunkt hvor alle prosjektene de hadde drevet med dette året ble vist fram.

Konferansier og leder for klubben, Christian Rønneberg Johnsen (16) forteller med glimt i øyet at høydepunktet egentlig er de årlige fylkesleirene de er med på, men at høstfesten er ganske viktig. Det er jo den de jobber mot i håp om å få alle prosjektene godkjent. Og blir prosjektene godkjent, vanker det merke. Dette året ble alle oppgavene godkjent.

Kari Anne hygget seg

Ordfører Kari Anne Sand ble invitert og gleden var stor over at hun sa ja til å tilbringe hele kvelden sammen med Hvittingfoss-folket.

– Det er veldig flott at du velger å bruke søndagskvelden sammen med oss, sier konferansier Christian.

Kari Anne var glad for å ha blitt invitert og holdt en liten tale fra scenen og var imponert over alle de flotte prosjektene.

– Jeg må først og fremst si at jeg er veldig imponert over alle de flotte prosjektene jeg har fått sett. At ungdommen bruker mye tid på dette er kjempebra og gjør seg godt på en cv senere i livet. Å ha organisasjonserfaring ved å ha fullført løpet med merker og plaketter, gjør gjerne at man kan få et fortrinn når det gjelder å få jobbene de ønsker senere i livet, sier Kari Anne Sand.

For å få en plakett må man ha ha fått merke i sju år. Dette året var det tre stykker som fikk utmerkelsen.

4H er sosialt og gøy

Vittingen 4H er faktisk en av de største klubbene i Buskerud med sine drøye 50 medlemmer. Det er ikke verst når man tenker på hvor lite egentlig Hvittingfoss er.

Kort fortalt er 4H en landsomfattende, ideell barne- og ungdomsorganisasjon som er livssynsnøytral og partipolitisk uavhengig. I Norge er det cirka 17.000 medlemmer i alderen ti til 25 år, fordelt på 650 lokalklubber.
Og grunnen til at det heter 4H ligger i løftet deres -klart Hode, varmt Hjerte, flinke Hender og god Helse. Altså fire H´er.
Organisasjonen er medlemsstyrt og medlemmene bestemmer selv hva de vil utforske og tilegne seg kunnskap om.

En viktig del av 4H er jo disse oppgavene og prosjektene de har, men en annen viktig del er det sosiale. De samarbeider gjerne om oppgavene i små sosiale grupper, og årlig er det fylkesleir hvor ungdom fra hele landet møtes. Dette er nok for mange årets høydepunkt, skal man tro lederens utsagn, og tilbakemeldinger sier nettopp at det er kjempegøy på leir. Her blir de kjent med andre mennesker og de gjør morsomme ting sammen.
En aktivitet som har vært vanlig i 4H i alle år, er volleyball. De har treninger og møter andre lag i turneringer. Til og med på natta spiller de. Siste nattvolleyballturnering vant faktisk seniorgruppa i Vittingen 4H, noe Christian Rønneberg Johnsen ikke legger skjul på at han syntes var meget sterkt.

– Vi var jo bare fire stykker på laget og vant likevel, sier han entusiastisk.

Skal arrangere 4H leir i 2021

På programmet denne kvelden var det mange å takke for god hjelp og bidrag. Selv om ungdommen har sitt eget styre er det noen voksne som holder i trådene slik at fokuset forblir der det skal være. De kalles klubbrådgivere.

– De gjør en kjempejobb. Selv om vi i styret syntes at de noen ganger bryr seg litt mye og skravler enda mer, så er det godt at de minner oss på hva som skal gjøres, og enda bedre er det når de gjør det for oss, sier Christian muntert.

Av dem som takkes litt ekstra er oppgaveveilederne, foreldre som har hjulpet til i forbindelse med leir, Ytre Sandsvær jeger- og fiskeforening v/Runar Engrønningen, Lardal jeger- og fiskerlag, Frøydis Hotvedt og Makka Dølen.

Det nevnes også at klubben vant fram i en julekalender i 2018, hvor gevinsten var på hele 10.000 kroner.

– Det var en kjempeoverraskelse og titusentakk til Bergene Holm som valgte oss, sier Christian.

Christian legger også til at i 2021 skal Vittingen 4H arrangere fylkesleir sammen med Lyn 4H og Snappen/Ørn. Dette gleder han seg veldig til.

– Da er det bare å bretta opp ermene og bidra. Alle skal med, sier han.

Noe som er vanlig i høstfesten er at foreldre lager snitter og kaker. Dette året var intet unntak og det bugnet av deilig mat ute i lillesalen. Folket koste seg.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags