De fleste interesserte har nok hørt om både Brufoss og Kjærra -fiske. Men laksen vandrer da lenger enn det. Nedenfor det gamle Vittingfoss bruk og kraftstasjon, i Hvittingfoss, ligger den idylliske fiskeplassen Eid, og her har det vært et utrolig godt fiske denne sesongen.

Sverre Hvål forteller at i hele fjor ble det dratt opp 16 laks av forskjellige størrelser. Denne sesongen har han alene tatt opp 17 laks.

- Skikkelig moro, sier han litt beskjedent. Han har også tatt den største laksen i år, som veide 12.5 kilo. Denne tok han opp mandag.

Av totalt noe over seksti laks på denne fiskeplassen, ligger snittet på 6.4 kilo. De fleste har blitt tatt med sluk, men altså flua er også noe laksen har bitt godt på.

LES OGSÅ: Fine tryter fanget midt i byen(pluss)

Godt bitt i år

Det er ikke godt å si hvorfor det har vært så godt bitt i år, men vannføringen har mye å si forteller Steinar Aas.

-Det har vært et stabilt nivå og ingen store flommer som kunne ødelegge, sier han. En annen ting er at kraftstasjonen ble bygget ut og har gitt et nytt løp hvor laksen liker å ta seg opp. Kanskje har dette noe å si også.

For noen år tilbake ble det bygget en laksetrapp i håp om at laksen ville ta seg videre oppover i Numedalslågen. Dessverre ble ikke det noe vellykket prosjekt, noe som betyr at endestoppet er nettopp i Hvittingfoss.

Etter at kraftstasjonen ble bygget ut har det det blitt ordnet og fikset slik at området rundt fiskeplassen er ordentlig pent. En gapahuk er blitt satt opp hvor fiskerne kan slappe av og også ordne med utstyret uten å måtte bli våte om det skulle komme noen drypp. I tillegg kan de fyre opp i «klossen» som er satt opp i front om det skulle bli litt kjølige dager. Her kan de også grille. Ser ordentlig koselig ut, synes undertegnede.

For skuelystne og historieinteresserte ligger forresten også helleristningene rett i nærheten.

LES OGSÅ: - Den beste laksesesongen noen sinne (pluss)

Refleksjoner

Det er ikke gitt at man får noen laks når man er ute med stangen. Man må være tålmodig når man driver med laksefiske. Hvorfor gidder de da å holde på med slik? De kan jo stå i timevis uten et eneste napp. De kaster ut snøre, drar inn igjen, og holder på. De må til stadighet bytte søkker, endetom, fluer og sluk, fordi disse tingene gjerne kan sette seg fast, og ryke. Likevel fortsetter de. Dette fikk undertegnede se da Håkon Skaug i løpet av de to timene jeg var der, sikkert måtte fikse på utstyret 7–8 ganger. Men like blid var han. Hva er det med disse ihuga fiskerne som år etter år bare fortsetter med dette, hvorfor?

En viss forståelse fikk jeg da Vivestadmannen Marius Myhre, som for øvrig har mye familie i Hvittingfoss, fikk en fin laks på flua si.

Stanga bøyde seg, han hadde fått napp, og kjente de mektige kreftene til fisken i andre enden av snøre. Det var nå det var viktig å ta det litt med ro. Skal man få laksen opp uten å miste den, må man slite ut laksen. Slippe ut snøre med litt brems, holde igjen, og sveive tilbake for så å kanskje slippe ut litt igjen. Det tok altså noen minutter og kameraten, Kjetil Hvål, sto klar med håven for å hjelpe til. «Yess» De fikk den opp og ruggen veide 6.25 kilo.

 

Da jeg etterpå følger litt med på Marius, når han skal ta av kroken fra fisken, ser jeg han skjelver som et ospelau. Han får det nesten ikke til. Og da forstår jeg hvilket «kick» dette er. Adrenalinet som kommer når man føler at «der sitter´n» er så stort at hele kroppen blir i spenning og påvirket, og det er klart at dette er noe man ønsker å føle igjen. Dette er hvorfor de blir bitt av basillen, og bare fortsetter og fortsetter, år etter år, tenker jeg. Samtidig er det nok noe med dette å komme seg litt vekk fra hverdagens kjas og mas, og kunne kose seg litt med den hyggelige hobbyen sin.

Det var 8–9 fiskere ute denne fine sensommerkvelden, men altså kun en laks ble fisket opp. Tidligere på dagen hadde visstnok Terje Kråkmo tatt to stykker. Kvelden før hadde det blitt tatt hele fem. Fortsatt er det muligheter i en utvidet sesong; den varer enda en uke.