Bading i Herkilen

Av
DEL

InnsendtHerkilen i Hvittingfoss er et populært sted å bade om sommeren. Foruten å bade i selve Lågen er denne plassen den eneste man kan bade i uten å måtte dra litt av gårde. At Herkilen ligger rett bak demningen til Vittingfoss kraftstasjon, gjør at noen føler seg engstelige.

Pål Dalheim, som er stedlig leder og ansatt i Ringerikskraft, viser meg litt rundt på området og forteller at det er viktig at folk er opplyste om eventuelle farer ved å bade der.

Han sier at sikkerhet er viktig, men også at folk flest er klar over konsekvenser hvis noe skulle skje.

Det er ingen forbud mot å bade der, men folk må bruke hodet og respektere eventuelle farer som kan oppstå. I og med at det kan være en del mindre barn, er det også viktig at disse lærer, og også har følge med voksen. 

– Da det er vi på kraftstasjonen som selv åpner lukene sjekker vi alltid om det er folk på området og sier eventuelt ifra at de må opp fra vannet eller vekk fra svabergene. Det kan skje uforutsette ting, som i forrige uke da et lynnedslag forårsaket en stans i en av generatorene. For å kunne begynne arbeidet med å få den i gang igjen måtte en av lukene opp, og da varslet vi de badende. Selv om vi gjør det vi kan for å varsle og sjansen for at noe vil skje er minimal, kan vi dessverre ikke gi en 100 prosent garanti for at det aldri vil skje en feil med lukene slik at de automatisk åpnes. Derfor er det viktig at alle badende hele tiden følger med på hva som skjer, og går opp av vannet hvis vannstanden øker eller om man ser at det det kommer vann fra demningene, forteller Dalheim. 

Anbefales ikke

At både barn, unge og voksne bader der har til nå gått veldig bra. Aldri har det vært hendelser som følge av at lukene åpner seg. Men hva skjer egentlig når de åpner seg?

– Det er ikke slik at det kommer en stor flodbølge. Vannet vil sakte, men sikkert stige, og i første omgang renne ut på ene siden før den etter hvert dekker til hele området. Jeg kan ikke si hvor lang tid folk har på seg til å komme opp av vannet, men litt tid har de. En fare er at når vannet er på vei vil dette skape understrømmer. Derfor veldig viktig å komme seg fort på land hvis man først er utti vannet. Grunnet dette anbefaler jeg ingen å bade der, men skulle man først være der så svøm til land så fort som mulig, sier han. 

 Dalheim legger til at enkelte ganger er det folk som ligger «under» fossen når den er tørrlagt, og soler seg. Ofte har disse musikk på ørene og kan derfor ikke høre om vannet plutselig kommer eller får med seg varsler. – Vær ekstra obs på dette, og se til at du alltid ser og hører hva som skjer rundt deg, bønnfaller han. 

 Vil vise folk

En ting vi pratet om er at kraftstasjonen mer enn gjerne finner en dato hvor folk kan samles for å se når en av lukene åpnes. 

– Da vil folk kunne se hvor enorme mengder med vann som kommer og forstå litt bedre farene ved det, avslutter Dalheim.

Når dette er sagt om Herkilen, så har Hvittingfossingene en plass som utmerket godt kan bli en flott badeplass. Den har blitt snakket om i mange år, men lite har skjedd. Ved brygga, på nedsiden av det nye torget ligger mulighetene. Bygdeentusiast Ole Kristian Halvorsen forteller at det fortsatt blir jobbet med saken, men at det vil ta tid før det er realisert.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags