Gå til sidens hovedinnhold

Sondre Larsen ble norgesmester i CNC-maskineringsfaget

Artikkelen er over 2 år gammel

Sondre Aleksander Larsen ble kåret til norgesmester i CNC-Maskineringsfaget. De siste to årene har 19 åringen fra Hvittingfoss vært lærling hos K-Tech i Kongsberg.

MinLp.no

- Hva gikk konkurransen ut på?

- Opplegget gikk over fire dager i oktober, men selve konkurransen varte kun i to dager. Vi var totalt seks deltakere.

- Konkurransen gikk ut på at vi skulle lage én eller to deler til et produkt. Om vi lagde én eller to deler kunne vi bestemme selv, men det gav mest poeng å lage to deler, så det var hele tiden målet.

- Det var en stegvis prosess hvor vi først måtte programmere inn på maskinen hva den skulle gjøre for å lage delene riktig. Til slutt måtte vi ta målerkutt av delene, og se om det ble riktig i forhold til toleransen.

- Vi fikk tre timer totalt til å lage delene. Det var kun to maskiner vi kunne bruke, så siden vi var seks deltakere måtte vi fordele tiden utover de to dagene konkurransen pågikk.

- Hva var bakgrunnen for å delta på konkurransen?

- Jeg har hatt en interesse for CNC-maskinering siden jeg startet på videregående. Det hele begynte da jeg startet å se på videoer av CNC på nett. Jeg synes det var veldig spennende og interessant, og brukte mye av fritiden min til å se på det.

- Jeg startet som lærling i K-Tech for snart to år siden. Det var først da jeg fikk vite om konkurransene, og at det var ganske høyt nivå på dem også. Jeg tenkte at det var noe jeg hadde lyst å være med på. Jeg ble veldig overrasket da jeg vant. Jeg var i grunnen ganske fornøyd med å bare delta.

(Saken fortsetter under bildet)

 

- Hvordan var det å vinne?

- Jeg ble som sagt veldig overrasket, mest fordi jeg ikke trodde jeg kom til å vinne. Jeg sier alltid ifra når jeg vet jeg gjør feil, og jeg vet jeg gjorde noen. Da jeg snakket med de andre deltakerne etter konkurransen var det ingen av dem som påsto at de hadde gjort noe feil. Så jeg trodde jeg kom til å havne på fjerdeplass eller noe. Jeg ble veldig positivt overrasket når jeg vant!

- Synes du erfaringene du har fått i K-Tech gav deg en fordel overfor de andre deltakerne?

- Ja, følte at jeg hadde en liten fordel i hvert fall. Her i K-Tech har vi QA-maskiner, som er de samme maskinene som vi brukte i konkurransen. Derimot var styring helt annerledes, så det var veldig utfordrende. Det jeg tror hjalp meg mest er den friheten vi får i K-Tech til å trene på det vi føler vi har mest behov for.

- I tillegg har jeg fått god veiledning, og ikke minst riktig veiledning. Veilederne mine Pål Muggerud og Harald Teigen hjalp meg å finne ut hva jeg trengte å trene mer på.

- Hva tenker du å gjøre fremover?

- Jeg skal ta fagbrev nå i mai. Etter det vet jeg ikke helt. Jeg ønsker å bli CNC-operatør, men holder mulighetene åpne.

Fakta om CNC

  • CNC er en forkortelse for Computer Numerical Control.
  • En CNC-operatør bruker en datamaskin til å styre mekaniske maskiner som bearbeider ulike materialer.
  • Kilde: utdanning.no.

Kommentarer til denne saken