Trommeslager kommer til Kongsberg - 55 år etter forrige gang

KOMMER TILBAKE: Trommeslager Tor Holm spilte sammen med Kongsbergs Kjell Gunnar Hoff på 1960-tallet. Lørdag spiller de sammen igjen.

KOMMER TILBAKE: Trommeslager Tor Holm spilte sammen med Kongsbergs Kjell Gunnar Hoff på 1960-tallet. Lørdag spiller de sammen igjen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Kjell Gunnar med flere musikere holder konsert på Jonas B. Gundersen førstkommende lørdag. En trommeslager som Hoff spilte med på 1960-tallet er med!

DEL

På tidlig 60-tallet hadde Jazz Evidence flittig besøk av musikere som tjenestegjorde på Heistadmoen. Garden hadde sin rekruttskole der og de fleste musikere skulle inn i Gardemusikken etter endt rekruttskole. Men det var også andre musikere der samtidig, blant annet en som var befal, den fremragende bassisten Torbjørn Hvalryg, som senere ble profesjonell med Forsvarets Musikkorps Nord-Norge i Harstad og en elev som gikk på sersjantkurset (USK).

Han het Tor Holm og var fra Ålesund. Jeg var 18 år den gangen og gikk på gymnaset, men husker ikke hvor mye vi spilte sammen på jazzklubben. Det jeg imidlertid husker var at jeg arrangerte en skolekonsert i kinoen for elevene ved «den høyere allmennskolen».

Kinoen lå den gangen på toppen av Klokkerbakken, der hvor det er omsorgsboliger i dag. Her spilte vi tre sammen med nå avdøde Finn Flugeim fra Kongsberg på piano.

Overraskende telefon

Plutselig for 9–10 år siden ringte Tor etter alle disse årene. Han hadde sett at jeg holdt på med det musikalske Hank Mobley-prosjektet, som blant annet brakte oss til festivalene i Oslo, Kongsberg og Saulkrasti i Latvia. Han ønsket at jeg skulle komme til Ålesund å spille. Det ble aldri noe av, i hvert fall ikke ennå. For nær tre uker siden ringte plutselig Tor igjen. Vi snakket mest om jazz, men da han fikk høre at jeg trengte en vikar på trommer på Jonas B. Gundersen den 23. februar utbrøt han: JEG BLIR MED! Og det blir han.

Jeg husker ham som en meget god trommeslager og nå etter nær 55 år (!) så kommer han ned fra Ålesund for å bidra med sitt inspirerende trommespill.

– Jeg husker ikke hvor mange låter vi spilte på konserten i 1964, men i hvert fall én som tenorsaksofonisten Dexter Gordon hadde spilt inn på plate og som vi hadde lyttet til, balladen «Where are you». Jeg tror også vi hadde med den svingende låten «Three O’clock in the Morning», også innspilt på samme Gordon-LP. Så de skal vi gjenopplive lørdag 23. februar.

Melodisk lørdagsjazz

Det hører også med til historien at Torbjørn Hvalrygs sønn, Stig Hvalryg, har jeg hatt med på flere konserter i Oslo, også en her på Kongsberg, uvitende om at jeg hadde spilte med hans far som ungdom. Jeg hadde glemt hva han het! Stig er en av Norges fremste jazzbassister.

På lørdag skal vi også ha med en vikar til, nemlig den utmerkede bassisten Andreas Dreier, som til daglig er lærer i musikk på Kongsberg videregående skole, bosatt i Nedre Eiker med trombonisten Elin Bjørnnes fra Skollenborg. Han er en meget benyttet bassist i mange ulike jazzsammenhenger. På piano er igjen Magne Arnesen. Vi har spilt sammen i svært mange år nå. Magne har rykket opp i elitedivisjonen blant norske jazzpianister. Han piller også fast med blant annet tenorsaksofonisten Bodil Niska og den amerikanske jazzsangerinnen England Brooks, som han også er å høre på CD med.

– Vi skal fremføre hyggelig og melodisk lørdagsjazz på Jonas B. Gundersen, lørdag februar, kl. 14.00.

LES OGSÅ:

E134: Nå blir det 55 km med lys

Ingen førsteklassinger i Jondalen, men i barnehagen er det fullt

Stian (18) og Nicklas (17) satser på drikkeflasker

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags