Spøkelseskveld under Kongsberg Krim

ER MED PÅ KRIMFESTIVALEN: Biblioteksjef i Kongsberg, Elisabeth Bergstrøm, opplyser at biblioteket er med som samarbeidspartner til Kongsberg Krim.

ER MED PÅ KRIMFESTIVALEN: Biblioteksjef i Kongsberg, Elisabeth Bergstrøm, opplyser at biblioteket er med som samarbeidspartner til Kongsberg Krim. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Når det arrangeres litteraturfestival i byen, er det helt naturlig for oss som bibliotek å være med å bidra med både forfattere og arrangementer for øvrig.

DEL

I år samarbeider Kongsberg bibliotek med Kongsberg Krim om selve åpningsarrangementet onsdag 24. oktober. 

André Bjerke

I år ville André Bjerke ha fylt 100 år. Han er kanskje best kjent som lyriker og gjendikter, men André Bjerke har faktisk også gjort seg bemerket som kriminalforfatter. Da under pseudonymet Bernhard Borge.

Borges kriminalbøker skiller seg ut ved at forfatteren benytter psykoanalytisk innsikt i hovedpersonenes sjelsliv for å både forklare og oppklare kriminalhistorien i bøkene. Bøkene tar utgangspunkt i et Oslo Vest miljø på 30-40-tallet, bestående av velutdannede herrer, og litt mindre velutdannede kvinner, gjerne skuespillerinner eller med andre kreative beskjeftigelser. Vakre er de uansett, og ofte med dype skader i sjelslivet, som de ikke en gang selv er klar over at de har.

Borges mest kjente kriminalroman, «De dødes tjern», er et eksempel på dette. Her forflytter vestkantungdommen seg til Daumannshytta ved Blåtjernet, og her blir det stor dramatikk, både i sjelslivet og i det virkelige liv. Denne boken er filmatisert, og flere andre er dramatisert for radioteater.

Ingen andre kriminalforfattere har fulgt opp Bernhard Borges krimlitterære særpreg. Nærmest kommer Knut Nærum med sine to Bernhard Borge-inspirerte krimparodier «Døde menn går på ski» og «De dødes båt». Og det må sies - Bernhard Borges skrivestil ber om å bli parodiert. Men bøkene er like fullt både spennende og underholdende lesing den dag i dag.

Forfatter Peter Normann Waage har skrevet biografien om André Bjerke til 100-årsjubiléet, og til åpningen av Kongsberg Krim kommer han for å ta publikum med inn i André Bjerkes, eller rettere sagt Bernhard Borges, kriminalforfatterskap.

Radiohørespill og spøkelseskveld

I høstferien samlet seks ungdommer seg til hørespillverksted i biblioteket.

Sammen med skuespiller og regissør Hanne Brincker skrev ungdommene manus og spilte inn radiohørespill. Og sammen med bibliotekar Gavin Baker har de selv laget effektfulle lydkulisser til hørespillet. Så her snakker vi om en helhetlig produksjon der ungdommen har bidratt i alle prosesser.

Resultatet er «Sumobrytermiljøet slår sprekker» som vil bli urfremført for publikum i biblioteket under festivalen. Og har man ikke fått nok spenning for den kvelden, så er det bare å forflytte seg noen meter inn i barneavdelingen der skumle ting kan skje. For når det er krimfestival i byen, så har kanskje forfatteren av verdens første kriminalroman, Maurits Hansen lyst til å være med?

Det er bare det at han har vært død og begravet i snart 200 år! Eller har han det? Tør du komme til biblioteket og høre om Maurits Hansens gjenferd? Til spøkelseskvelden vil biblioteket gjerne ha påmelding, og er du mellom 11 og 14 år er det er bare å møte opp eller ringe eller maile til biblioteket og melde deg på!

LES OGSÅ:

- Det er med litt skrekkblandet fryd jeg gjør dette

Feirer jubileum med mange toppnavn

Brennaktuelt på Kongsberg krim

Vinneren kåres under festivalen

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags