Vellykket barokk-konsert

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MinLpKongsberg kirke var en flott ramme for barokk-konserten med Kongsberg Byorkester og Oslo Messingkvintett søndag kveld.

Barokken er en betegnelse på perioden fra ca. år 1600 til 1760. Ordet barokk henspiller på noe storslagent og overdådig, og slik er musikken i denne perioden også. Mange ulike melodilinjer smelter sammen til en helhet, og gir, sammen med en fast rytme og et fast tempo, barokkmusikken sitt karakteristiske preg. Hva er vel da en bedre ramme for denne musikken enn Norges største barokk-kirke?

Kongsberg Byorkester under ledelse av sin faste dirigent Tomas Carstensen, innledet konserten med Passacaglia fra Händels suite nr. 7, og fortsatte med den kjente Air av Bach.

Bach regnes også som "fugens mester" og har skrevet mange stykker som har denne typiske formen: et hovedtema og et sidetema som gjentas i de forskjellige stemmene og som overlapper hverandre. Byorkesteret fremførte to av hans fuger under konserten.

Oslo messingkvintett startet sitt program med en rekke korte dansestykker av komponisten Susato som representerer musikk fra renessansen, på overgangen til barokken. Her trakterte kvintetten også slagverksinstrumenter og skapte et tidsriktig uttrykk for denne musikken. Sin andre avdeling viet de til store barokk-komponister som Bach, Händel og Pachelbel og briljerte på sine instrumenter. De tok i bruk hele kirkerommet i sin framføring og det ga et ekstra løft til musikken.

J.H. Roman er en mindre kjent komponist fra denne tiden, men har like fullt skrevet både tidstypisk og fengende musikk. Drottningsholmsmusiken ble komponert og uroppført på Drottningholms slott 18. August 1744 i forbindelse med kongelig bryllup. Verket har 33 satser, og her finnes musikk til ulike anledninger, både høytidelige entréer og dansemusikk. Byorkesteret presenterte et utdrag fra denne musikken og det var ikke vanskelig å se for seg det kongelige bryllupet til disse tonene.

Konserten ble avsluttet med Bachs kjente Wachet Auf som satte et stemningsfullt punktum konserten.

Stor takk til et lydhørt og interessert publikum og ikke minst til Oslo Messingkvintett for en flott musikkopplevelse.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags