Brennaktuelt på Kongsberg Krim

PREMIERE: Krona kino viser filmen «Mordene i Kongo» under Kongsberg Krim.

PREMIERE: Krona kino viser filmen «Mordene i Kongo» under Kongsberg Krim. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Kongsberg Krims kanskje mest aktuelle programposter denne gangen er møtet med Nikolaj Frobenius og hans siste roman «Kongonotatene», samtidig som Krona kino har norgespremiere på filmen «Mordene i Kongo».

DEL

Opprinnelig var Nikolaj Frobenius engasjert som manusforfatter for filmen om de to nordmennene, Tjostolv Moland og Joshua French, som ble tiltalt og dømt for mordet på kongoleseren Abedi Kasongo i 2009 i Den demokratiske republikken Kongo. Utvilsom en sak som hører til en av de mest omtalte mediesakene i Norge de siste ti årene. 

Under arbeidet med filmprosjektet trakk imidlertid Nikolaj Frobenius seg ut av samarbeidet med filmselskapet, Friland. Grunnen var ifølge Frobenius at han ikke ville være med å skrive en heltehistorie om to hvite menn i Kongo.

Roman

Forfatteren hevder, ifølge Klassekampen, at det er noe tvilsomt med hele historien, og noe grunnleggende upålitelig ved alle de involverte. Det gjelder domstolene i Kongo, vitnene og de to nordmennene. Det var dette han ville formidle gjennom sitt manus. Det var på dette punktet han følte at filmselskapet ville ha en annen historie. Dermed gikk han ut av filmprosjektet.

Istedenfor et filmmanus ble det altså en roman, basert på hans eget bakgrunnsmateriale og de erfaringene han hadde gjort under arbeidet med filmmanuset.

Krigsromantikk

– Hovedpersonen i romanen er en manusforfatter som får en sjokkartet opplevelse da han kommer til Kinshasa og oppdager at alle lyver, og at han ikke kan stole på noen. Her sitter to norske fanger som gjør alt for å fordreie sannheten. Manusforfatteren blir klar over ting som forteller om hvem de er og hvorfor de er her, noe som gjør han veldig betenkt, sier Frobenius om sin egen romanfigur.

Med denne romanen vil Frobenius ta et oppgjør med forestillingen om at de to nordmennene er uskyldige ofre. Hans oppfatning er at de to var profesjonelle leiesoldater godt plassert på ytterste høyrefløy i det politiske landskapet og med et krigsromantisk syn og en sympatisk holdning til kolonitida.

Politikk

Frobenius føler at denne siden av historien nå er i ferd med å retusjeres vekk i et forsøk på å framstille de to nordmennene som helter. Mye kan jo tyde på dette. Først og fremst da statsministeren involverte seg i saken, men også gjennom Kari Hilde Frenchs bok «Dødsdømt i Kongo» og nå i høst med Joshua Frenchs foredragsturné og egen bokutgivelse.

Derfor er det all mulig grunn til å rette et kritisk søkelys på denne saken som i aller høyeste grad ble et politisk nasjonalt anliggende da Erna Solberg hentet hjem French på selveste nasjonaldagen.

Frobenius mener at Joshua French ikke har vært et hjelpeløst offer og at han derfor må tåle å bli utsatt for et kritisk blikk.

Det er altså duket for et hyperaktuelt tema under festivalen. Her er det bare å kjenne sin besøkelsestid.

LES OGSÅ:

Feirer jubileum med mange toppnavn

Vinneren kåres under festivalen

- Gøy å juge litt på scenenla

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags