Hvem har rett?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Tenk deg at du kommer sliten hjem en sen høstkveld. Når du svinger inn i innkjørselen, oppdager du at naboen sager ned treet på din eiendom

DEL

Du mister konsentrasjonen og kjører bilen rett inn i husveggen. Du er fortvilet og klarer så vidt å komme deg ut. Du er skadet, men kjemper deg bort mot hagen. Da har naboen stukket av, og du står oppgitt ved siden av et nedsagd tre og en ødelagt husvegg. Hvordan i alle dager skal du løse dette?

Foruten en gartner, tømrer og lege trenger du nok også en annen type hjelp – rettshjelp. Du er fly forbanna på naboen som har tatt seg til rette på din eiendom og vil saksøke ham. I tillegg mener du at han er erstatningsansvarlig for den ødelagte husveggen, behandlingsutgiftene til lege og tapt inntekt under sykemelding. Dessuten ønsker du å melde naboen til politiet for å ha unnlatt å hjelpe deg da du kjørte inn i husveggen og ble skadet.

Du kontakter advokat. Advokaten skriver et brev til naboen. Naboen bestrider alt ansvar, og dere blir ikke enige. Saken må behandles i retten. En politijurist vurderer anmeldelsen din opp mot de bevis som foreligger. Dommeren vurderer begge parters påstander og bevisene i saken.

Av og til havner vi alle i situasjoner som kan oppleves krevende og hvor vi føler oss maktesløse. Vi mener at vi har rett, men føler at det er uoverkommelig å gjøre noe med saken. Da finnes det jurister som kan hjelpe, slike som advokater, politijurister og dommere.

Også i de fleste offentlige etater arbeider det jurister som har plikt til å veilede deg om rettighetene og pliktene du har etter loven. Jurister jobber daglig med å gi råd, avklare problemstillinger og å løse konflikter. En gang i året blir Juristdagen arrangert av Juristforbundet. Da står jurister på stands rundt om i landet for å møte folk flest. Juristene har erfaring fra ulike fagområder og gir gratis juridisk veiledning og råd.

I år arrangeres Juristdagen lørdag 15. september kl. 11.00-14.00. I Kongsberg holdes standen i gågata i Kongsberg sentrum.

Kom innom for en hyggelig prat og et godt råd!

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags