Krigsveteran hedret på Heistadmoen

MEDALJE: Hans Østerud mottok medalje fra Morten Sundal og Torleif Nordhu.

MEDALJE: Hans Østerud mottok medalje fra Morten Sundal og Torleif Nordhu. Foto:

Av

Hans Østerud fra Øvre Eiker ble hedret med deltagermedaljen med diplom signert av H.M. Kong Harald for sin tjeneste under den andre verdenskrig.

DEL

Deltagermedaljen ble innstiftet den 19/9 1945 som en synlig annerkjennelse av personell som kjempet for Norges frihet under andre verdenskrig. Hedrer de som deltok i kampen mot okkupasjonsmakten her hjemme, samt de som deltok i innsatsen ute, inkludert våre krigsseilere.

Hans Østerud fikk sin deltakermedalje for sin tjeneste i Polititroppene. Hans Østerud er en Eiker-gutt født den 28/5 1926. Han var nok en aktiv gutt, og som så mange andre på hans tid var han aktiv på ski. Hans liv og virke etter krigen er en historie i seg selv, hvor han emigrerte til Canada og senere USA i 1947, var skiinstruktør sammen med andre gutter fra denne regionen, var med på oppbyggingen til OL i Squaw Valley i 1960, og gjorde det godt som entreprenør i statene. Han reiste mye frem og tilbake, ble amerikansk statsborger, og vendte hjem til Norge en gang på 70-tallet. Nå nyter han vinteren på Gran Canaria, og det var sånn sett man ble klar over hans deltagelse i 2. verdenskrig.

Østerud fikk sin utdannelse og trening i Polititroppene, og gikk inn Norge i maidagene i 1945. På slutten av krigen var Hans Østerud en ung mann. Hans ble 18 år i mai 1944, og måtte i den perioden holde seg skjult for ikke å bli utskrevet til tysk arbeid, og i verste fall sendt til østfronten. Han har fortalte at hans mor ga ham ikke lov til å sove hjemme på nettene, men i skogen, da det var på natten tyskerne ofte kom for å hente norske unge menn. Han forteller at han skjulte seg i skogen sammen med flere andre, nettopp i den hensikt å unngå å bli utskrevet til tysk arbeid. Hans endte senere opp i Oslo, hvor han gjemte seg på et loft på Briskeby.

Østerud var i Oslo under de alliertes bombing av Gestapos hovedkvarter Victoria Terrasse nyttårsaften 1944. Han så grusomhetene og det totale kaos i Oslos gater etter bombingen, der 84 sivile nordmenn ble drept.

Etter dette fikk Hans hjelp av hjemmefronten til å flykte til Sverige. Forsvarets veterantjeneste (FVT) har gjennom Kjesäter kartoteket kunne bekrefte at Hans Østerud ankom Sverige den 31.01.1945.

I rapport til Kgl. Norske Legasjon i Stockholm, står det at Hans Østerud holdt seg i skjul i skogen fra sommeren 1944 for å unngå å bli utskrevet til tysk arbeid. Han reiste etter hvert til Sverige av samme årsak. I følge rapporten kom Østerud til Sverige den 1. februar 1945 alene, og han hadde ikke fått hjelp til å komme seg over grensen. Legasjonens representant konkluderer rapporten med å skrive at Hans Østerud hadde gitt et «Meget bra inntrykk.»

Fra Riksarkivet og Kjesäterkartotekets registerkort, har man fått opplyst at Hans Østerud var innkvartert i Färnabruk frem til 17. februar 1945 og Mälsåker fra 28. april samme år. Färnabruk og Mälsåker var forlegninger for de norske polititroppene i Sverige.

Fra Anders Johanssons bok «Den glemte arme» (Damm 2007) har man en oversikt over forlegningene og hvilke styrker som bodde og trente i disse. FVT har sammensatt disse opplysningene og kan dermed dokumentere at Hans Østerud tjenestegjorde ved Finnmarksbataljonen som var forlagt ved Färnabruk og tok senere artilleriutdannelse som ble gjennomført på Mälsåker.

Hans har fortalt meg at han tok del i utdanningen i Sverige, under ledelse av Kaptein Kiel, som visstnok tok del i kampene i Normandie, og at dette var en samlende og god leder som trente guttene godt til å kunne ta del i sabotasjeaksjoner mot tyskerne. Han kom aldri i kamp med tyskerne, men kom til Norge over Askim og støttet opp om roen og tryggheten etter frigjøringen.

Hans var motorsykkelkyndig, og fungerte som ordonnans i kompaniet, og kjørte bakerst i avdelingen i blomsterregnet opp Karl Johan den 8. mai 1945. Han forteller at sykkelen var helt tildekt med blomster, og at dette er et minne han aldri vil glemme.

Hans Østerud var også med å ta i mot Kronprins Olav på Honnørbrygga 13. mai 1945. Han beretter videre at han arbeidet som ordonnans ved Allied HQ i Kirkegata 15 etter krigen, og videre tok del i avvæpning av flere tusen tyskere på Ullevål, og var forlagt i en gammel gestapoleir på Ullernåsen.

Mange har ofret mye, og noen har ofret alt i tjeneste for konge og fedreland. Det er viktig at vi som kommer etter evner å bringe videre de historier og den lærdom, (både fra 2. verdenskrig og senere operasjoner), vi som nasjon kan ta med oss til kommende generasjoner. En markering og heder i anerkjennelse for deres innsats for nasjonen Norge er en viktig del av dette, selv om dette skjer flere år etter, så er det like viktig uansett.

Det var en stor ære for Oblt. Morten Sundal, på vegne av H.M. Kongen å dele ut Deltagermedaljen til Hans Østerud, for din deltagelse under og etter 2. verdenskrig. Under seremonien på Heistadmoen deltok også barnebarn, Norges Veteranforbund, ordfører i Øvre Eiker, venner, og ansatte på Heistadmoen. Østerud fikk samtidig overrakt av NVIO v H. Martiniussen en bok om FN tjenesten i Midt Østen på 50 og 60 tallet.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags