Setter ord og toner til det vanskelige og vonde

TONER TIL TRØST: Runi Wold Kristiansen tar med harpen til Kongsberg kirke for å spille både lørdag og søndag.

TONER TIL TRØST: Runi Wold Kristiansen tar med harpen til Kongsberg kirke for å spille både lørdag og søndag.

Av

Denne uken feirer mange barn Halloween med skumle kostymer og masse effekter som skal lage en uhyggelig atmosfære.

DEL

Det kryr av spøkelser, monstre, hekser, skjeletter, zombier, og andre skremmende typer som er på jakt etter godteri, og truer med knep dersom man ikke tilbyr dem søtsaker der de går fra dør til dør.

Tradisjonen er nokså fersk i vårt land, og er sterkt inspirert av den amerikanske varianten. Uttrykket Halloween kommer av ordet «All hallow’s Eve», forkortet til «Halloween» og har sitt opphav i irsk/keltisk tradisjon, hvor man trodde at akkurat denne kvelden var skillet mellom de levende og dødes verden svakere enn ellers, og derfor kunne man merke de avdødes tilstedeværelse.

I norsk tradisjon hadde man den tilsvarende overtro knyttet til julenatta hvor åsgårdsreia og et tog av daudinger feide over hustakene, og man gjorde best i holde seg inne denne natta. Sammenkoblingen var at dager/netter som i den kristne tradisjonen som ble sett på som hellige, også ble tillagt ekstra mye overtro og tanker om at de døde vendte tilbake til jorda.

Minnes de døde

Det norske navnet på Halloween er Allehelgensdag, og i dag faller den alltid på den første søndag i november, altså kommende søndag, 3. november. I tidligere tider var det fast 1. november (fram til 1770). Allehelgensdag er opprinnelig en helligdag, og det var en slags oppsamlingsdag for alle kristne martyrer (mennesker som var blitt drept på grunn av sin kristentro og vist seg som forbilder gjennom sin livsførsel) som ikke hadde sin egen faste dag, slik som for eksempel Olav den hellige (olsok) eller døperen Johannes (st. Hans).

I Luthersk tradisjon legger man ikke vekt på helgener/martyrer på samme måte som i det katolske kirke. Man dyrker ikke helgener, men man minnes de kristne fra tidligere tider og kan bruke livene og troen deres som forbilde i eget liv. Allehelgensdag bærer i seg dette aspektet sammenfallende med at det er en minnedag for dem som har gått bort, en dag med tid for ettertanke og pleie av sorg og savn, men rommer også håp og lys.

Det er ikke vanskelig å se sammenkoblingen mellom den allehelgensdagen med minnefest for de avdøde, og på den andre siden den kommersielle Halloweenfeiringen, med fokus på død, spøkelser, zombier og andre skrømt. Halloween med fokus på kun mørke krefter, det folkelige sidestykket til den kirkelige festdagen med himmelperspektiv som et bærende element.


Musikk og ord om håp

I Kongsberg og Jondalen blir det en innholdsrik allehelgenshelg, med fire ulike arrangementer.

Allehelgensaften, lørdag 2.11, fylles kirkerommet i Kongsberg kirke med vakker musikk og ord om håp i Toner til trøst. En rekke musikere sammen med sogneprest Reidar Aasbø danner sammen en variert og varm konsert, og setter ord og tone til det vanskelige, vonde, med håp om å spre lys og trøst gjennom musikken og det talte ord.

De som står for musikken er Actae Musicae (dirigent Liv Hukkelberg), vokalgruppen EnFem, Øyvind Kristoffersen (visesanger/gitarist), Magnus Aanestad Oseth (trompet), Runi Wold Kristiansen (harpe) og Helge Wahl Flatland (flygel/tangenter). I tillegg deltar kirkens to kantorer, Kristin Flatland Solbu (orgel) og Matthias Anger (cello).

Programmet er variert og spenner vidt med både kormusikk, spirituals, visesang, keltiske toner, salmer, pop, jazz, norske folketoner og klassisk musikk. Fra kirkens side er tanken bak konserten, at alle som kommer skal få kjenne seg hjemme i en god og lys atmosfære i kirkerommet denne kvelden. Prosjektansvarlig, Kristin Flatland Solbu opplyser om at denne konserten er gratis og passer for alle som ønsker å senke skuldrene og la ord og toner gi et pusterom denne lørdagskvelden. Hun sier videre at dette er et nytt samarbeid mellom Borgersen Begravelsesbyrå og Glogerakademiet/Kongsberg kirke.


TROMPETIST: Magnus Aannestad Oseth byr på trompetspill i Kongsberg kirke lørdag.

TROMPETIST: Magnus Aannestad Oseth byr på trompetspill i Kongsberg kirke lørdag. Foto:

Tente lysekroner

Høymessen søndag formiddag, allehelgensdag, i Kongsberg kirke er en festgudstjeneste hvor håpet står i sentrum, men samtidig er det rom for å minnes ens kjære som har gått bort. Lysekronene fra 1770 blir tent og skaper ekstra høytidsstemning.

Navnene på alle de som har gått bort dette året leses opp, samtidig som det tennes lys i lysgloben. De små lysene som settes i globen, er selve symbolet på oss menneskene i dag, men også de som har gått foran oss. Det store lyset i midten av globen kalles Kristuslyset, og herfra tennes de små lysene.

Kongsberg kantori deltar med sang i messen, og har med seg Tor Kessel (bassolist), Nora Nilsen (cello) og Runi Wold Kristiansen (harpe). Koret vil fremføre en rekke satser fra Gabriel Faures vakre og inderlige «Requiem». Det er musikk som passer spesielt godt på en allehelgensdag. Requiem er nettopp en messe/ et musikkverk skrevet for dem som har gått bort. Koret vil også løfte salmesangen ved å være forsangere igjennom hele messen.

Tradisjon tro blir det musikkandakt på Kongsberg gravlund/Gomsrud kapell søndag kveld. Mange har som tradisjon å besøke gravlunden denne kvelden, og alle ønskes velkommen inn i kapellet som står åpent fra 16.30.

Kl 17.00 starter musikkandakten hvor Runi Wold Kristiansen fremfører meditativ harpemusikk, og Reidar Aasbø leser bibeltekster, alle inviteres til å tenne lys på katafalken foran i rommet. Kapellet vil stå åpent en liten stund etter andakten også.

Jondalen

Jondalen kirke har sin egen allehelgensmesse kl. 17.00. Her vil det også være rom for å minnes de man har mistet, og det tennes lys og leses opp navn på dem som har gått bort i 2019. Matthias Anger (orgel) og Stoyanka Georgieva (mezzosopran) sørger for å gi den gode, varme musikalske atmosfæren denne kvelden i det vakre og intime kirkerommet fra 1882.


LES OGSÅ:

Pikekoret feiret sin 70 år lange historie

Helsesista kommer til Kongsberg

Paljetter, glam og fengende låter

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags