Verdig fredskonsert i Kongsberg kirke

KONSERT: SUFi-ensemblet fylte kirken med musikk fra mange land under fredskonserten i Kongsberg kirke 5. oktober.

KONSERT: SUFi-ensemblet fylte kirken med musikk fra mange land under fredskonserten i Kongsberg kirke 5. oktober. Foto:

Av

Lørdag 5. oktober var en historisk dag i Kongsberg Kirke. Den første konserten dedikert til fred og dialog ble holdt i kirken for å markere fredsdagen 21. september, og for å vise det kulturelle samarbeidet som skjer i Kongsberg.

DEL

Konserten var et samarbeid mellom Kongsberg Fredslag, et lokallag av Norges Fredslag og Kongsberg Kirke, med musikere, sangere og poeter fra alle verdenshjørner.

Et flerkulturelt samarbeid som bidro til en fantastisk konsert der alle stilte opp, uten vederlag, med ett sterkt ønske, nemlig å bidra til fred og forsoning mellom nasjonene.

Konserten startet med en vakker tolkning av Nordahl Griegs «Til Ungdommen» arrangert av Matthias Anger, fremført av Kongsberg Kantori og Oreste Kindilide på saksofon. De to fremførte også et nydelig musikkstykke, Ballade, for saksofon og flygel.

Etter en velkomst av Vilde Håvardsrud fikk vi en stemningsfull konsert som var til å ta og føle på. En ny komposisjon, Da Vidja – Å se – laget spesielt for denne konserten av Konstantin Georgiev, ble fremført av komponisten selv på hans gadoulka, med Matthias ved flygelet.

Konstantin er også en god sanger, og er en av medlemmene i SUFI, et flerkulturelt ensemble som fremførte flere flotte musikkstykker med initiativtaker til gruppen, Svein Westad (Kongsberg) på munnharpe og perkusjon, Mohamed Ali (Syria) saz og perkusjon og Sirvan Abdollahi (Vest-Iran) på fiolin og sang.

Fra Runi Wold-Kristiansens vakre harpe, fylte nydelige toner kirkerommet. Hun spilte Barock Flamenco og Shepherd Song.

«Stillhetens språk», tekst av Soad Al-Maisari fra Jemen, ble fremført av forfatteren selv og hennes gode venn og støttespiller Ragnhild Håkonsen fra Kongsberg Fredslag. En følelsesladet tekst om hvorfor krig er så destruktivt, fra en ung kvinne som har opplevd krig og ødeleggelse på nært hold.

Matthias Anger sa i sin introduksjon til musikkverket «Peace» av Knut Nystedt (fra 1957) at dette verket er like komplisert å fremføre som det er å skape fred. Han siterte også Angela Merkels oppfordring om å prøve å se opplevelser og verden gjennom motpartens øyne. Han innledet så musikkverket «Peace» fra flygelet, i samspill med Oreste Kindilides nydelige saksofontoner, før Kongsberg Kantori, med sine fantastiske stemmer, og Glogerorgelets sterke, flotte toner fylte opp kirkerommet, med dirigenten ved tangentene. Nok en fantastisk opplevelse!

SUFI-ensemblet fylte kirken med innhold og musikk fra fjerne land, dog like aktuelle i vårt nærmiljø. Deres fremførelse av RUMI-diktet, sammen med Kongsberg kantori, var en helt spesiell opplevelse, vakkert, nært og følsomt. Svein Westad leste diktet av den persiske filosofen Ghazal på norsk og Sirvan Abdollahi fremførte det med nydelig sang på sitt morsmål. Ensemblet spilte også flere flotte musikkstykker fra andre land og kulturer i et vakkert, klangfullt samspill.

En nydelig symbolikk laget av kulturskolens elever, 50 fugler, i form av fredsduer, hang ned under «himmelmaleriet» i kirken, som symbol på fred. Det var en god del som kom på konserten, og alle var invitert til å ta dialogen videre med kaffe, te og kaker rundt små bord i nordenden av kirken.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags