Holder foredrag om arkitektur

FOREDRAGSHOLDER: Johan Jarnæs blir å høre i Labrostua torsdag kveld.

FOREDRAGSHOLDER: Johan Jarnæs blir å høre i Labrostua torsdag kveld. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Johan Jarnæs skal fortelle om sengotisk arkitektur i Portugal. Det gjør han i Labrostua torsdag 1. november i regi av Labro Art.

DEL

De store oppdagelser som utgikk fra Portugal på slutten av 1400-tallet ga seg utslag i en særpreget arkitektonisk stil som har fått sitt navn etter kong Manuel I, som regjerte fra 1495 til 1521.

Elementer fra skipsfart, fjerne oseaner, kontakt med nye oversjøiske land i Afrika, Det fjerne Østen og Amerika, samt den nye nautiske vitenskap som gjorde ferdene mulig, fant veien inn i arkitektur og dekor i Portugal og formet en unik europeisk arkitektur på grensen mellom sengotikk og renessanse.

Hyllest til skipsfart

Det er den såkalte «manuelinske stil». Stilen blomstret under kong Manuels regjeringstid, da kunstnere fra hele Europa strømmet til Portugal på grunn av det økonomiske oppsving som fulgte med funnet av sjøveien til India og Det fjerne østen. Den manuelinske stil er en arkitektonisk hyllest til skipsfart, med nye skipstyper og kunnskaper innen navigasjon, som omkring 1500 åpnet nye muligheter for verdenshandelen og rikdommene som fulgte med, og som innvarslet et nytt tideverv for Europa.

Med oppsvinget i verdenshandelen fulgte også større etterspørsel etter sølv, og sølvgruvedriften i Sandsvær tidlig på 1500-tallet, forløperen for Kongsberg Sølvverk, må sees i dette perspektiv.

Eksotisk

I foredraget vil bli vist og omtalt noen av de mest kjente og ikoniske manuelinske byggverk i Portugal, især i Lisboa, mens historien om de store oppdagelser vil bli flettet inn i foredraget.

Grunnlaget for de store oppdagelser ble lagt med prins Henrik Sjøfarerens initiativ til oppdagelsesferdene langs Afrikas vestkyst tidlig på 1400-tallet. Fra denne spede begynnelse følger vi utviklingen fram til Vasco da Gamas flåte runder Kapp det Gode Håp og når India i 1498. Fra disse ferder får eksotisk arkitektur og dekorative elementer sette sitt preg på portugisisk sengotikk.

LES OGSÅ:

Kongsbergmedaljen til Håkon Ausbø og Anne Marie Ottersen

Vellykket hundeutstilling i Kongsberghallen

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags