«Ingen tid å miste» - Møt forfatter og musiker Tore Renberg

Av
DEL

InnsendtTore Renberg har et langt forfatterskap bak seg. I tillegg er han også musiker med en karriere både som soloartist og i flere band.
Torsdag 7. november gjester han Kongsberg med en forestilling der han vil lese fra sin nyeste bok, hente fram tekster fra sitt tidligere forfatterskap, og framføre låter fra sin solokarriere. Med seg har han gitarist Alexander Flotve. Forestillingen er en blanding av litteratur, standup, teater og konsert, og arrangeres av Kongsberg bibliotek i samarbeid med Kongsberg Musikkteater. Arrangementet er også en markering av Bokåret 2019.

I Tore Renbergs siste roman, «Ingen tid å miste», møter vi Edel, som nettopp har blitt enke. Datteren Tove på 56 år foreslår for sin mor at de skal begynne å møtes hver onsdag framover. Tove er bekymret for at moren skal oppleve livet alene som tomt og innholdsløst, og vil at de skal etablere faste, forutsigbare møtepunkter som moren kan se fram til, og som kan være til glede for dem begge.
Det tar ikke lang tid før vi som lesere forstår at mor/datter-relasjonen verken er problemfri, eller at balanseforholdet er den sterke datteren som hjelper den svake moren. Edel viser seg som en sterk og selvbevisst kvinne som benytter enhver anledning til å pirke borti alle de manglene hun ser hos datteren. Og de er ikke få. Med skarp tunge, og med en egen evne til å tråkke på andre mens hun fremhever seg selv, følger vi Edel og datterens onsdagsmøter i glimt i årene som følger. Tove må tåle ydmykelser, kritikk, og mer eller mindre vage hentydninger om at hun er både kjedelig og udugelig. Det har hun i grunnen alltid vært. Altfor lik faren sin.
Men Tove biter i seg og holder ut. Onsdag etter onsdag, og årene går. Etter hvert som Edel blir eldre, forskyves tyngdepunktet mellom mor og datter. Desto svakere og mer hjelpetrengende moren blir, desto sterkere blir Tove.

Tore Renberg har levert en skarp skildring av et mor/datter forhold. Romanen henter inspirasjon fra Renbergs egen mor og mormor, men er på ingen måte en biografi over dem, sier forfatteren selv.
Dette er en roman som setter i gang tanker og refleksjoner, slik romaner ofte gjør.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags