Bjarne (94) ga gode råd til studentene

Artikkelen er over 1 år gammel

Siden høsten 2018 har Buskerud bygningsvernsenter vært læringsarena for bachelorstudiet i tradisjonelt bygghåndverk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

DEL

INNSENDT:I tillegg til de praktiske og teoretiske samlingene ved NTNU i løpet av studiet skal studentene arbeide med et lengre prosjekt på en læringsarena som er tilknyttet studiet.

Tre studenter har valgt Buskerud bygningsvernsenter som sin læringsarena, og de skal bygge en kopi av et sandsværshus som var vanlig i Kongsberg-området fra slutten av 1700-tallet og opp til 1900-tallet.

Huset skal oppføres på Lågdalsmuseet. Nybygget skal oppføres på tradisjonelt vis og studentene får være med på hele prosessen fra å finne de riktige materialene i skogen, via bearbeiding av tømmer og materialer, til oppføring av huset.

Samling i skogen

I uke 13 var studentene på samling på en skogteig ved Kjørstad gård i Sandsvær sammen med tradisjonshåndverker Ivar Jørstad og Knut Rogstad, håndverker på Lågdalsmuseet. Her finnes eldre skog som ikke er flatehogd. Knut Rogstad bor selv i området og gjorde oss oppmerksomme på materialressursene her.

På samlingen har de hogget, kvistet og barket tømmer, samt sagd med tomanns-stokkesag og svans. Vi brukte redskaper av samme type som de brukte på 1800-tallet. Tømmeret ble kjørt ut av skogen av Øivind Rogstad, en lokal kjørekar.

94-åring

Torsdag 28. mars fikk vi besøk av Bjarne Pedersen, en pensjonert tømmerhogger på 94 år fra Sandsvær, og hans nevø Morten Marstein. Studentene fikk innspill på teknikk og metode fra Bjarne.

Effektiv hogst var helt nødvendig – tømmerhoggerne fikk betalt per kubikkmeter og ingen materialer måtte gå til spille. Kunnskap om tradisjonell tømmerhogging er i ferd med å gå tapt, og det er viktig at denne kunnskapen blir overført til yngre håndverkere.

Vi fikk også høre historier fra livet som tømmerhogger. Bjarne var med ut i skogen fra han var liten, og jobbet lange dager med lav lønn. Han tok også flere oppdrag på hvalfangstskuter innimellom arbeidet i skogen.

LES OGSÅ:

Årets største jazznavn er spikret 

Taxisjåfør ble oppsøkt hjemme av rasende kunder: - En helt grusom opplevelse

Lager tv-serie fra Dagali og Hardangervidda

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags