Maten er halve føden

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

På Verdens matvaredag 17. oktober ble ordtaket om at maten er halve føden satt ut i praksis.

DEL

95 skolelever i Nore og Uvdal  fikk sitt kommunale skolemåltid samtidig som matvaredagen ble markert. I år var det melsorten bygg som skulle framheves. Alle elever i kommunen fikk derfor byggrynsaftsuppe som dessert til skolematen. Til opplysning må nevnes at alle elever får et gratis varmt skolemåltid en dag per uke.

Til sammen i kommunen er det 240 elever fordelt på Uvdal skole med 60 elever og Rødberg barne- og ungdomsskole med 180 elever.

Folkehelse

Gratis skolemåltid til alle har vært mulig å gjennomføre ut fra følgende ulike faktorer som alle må sidestilles som avhengige av hverandre og like viktige: Ordfører Eli Hovd Prestgården tok imot oppfordringen om et gratis skolemåltid fra bygdekvinnelagene og folkehelseprosjektet Numedal.

Daværende kommunalsjef Kirsten Gjestmoen Hovda utarbeidet en politisk sak som fikk enstemmig vedtak. I Folkehelseprosjektet var  Britt Guton Halland koordinator og bidragsyter. Matlaging til cirka 240 elever kunne foregå på Bergtun helse- og omsorgssenter sitt kjøkken.

Dugnad

Bygdekvinner og andre frivillige ville bistå med tilsammen cirka 20 timer gratistimer per uke. En gang per uke møter fem frivillige opp på Rødberg skole og to frivillige møter opp på Uvdal skole.

Cirka tre timer går med hver gang. Lønn mottar de frivillige i form av «Takk for maten» fra fornøgde, mette og takknemlige barn/ungdommer: våre fremtidige voksne. Bygdekvinnene /frivillige erfarer i praksis at «maten er halve føden» fordi maten utgjør den ene halvdelen, og trivselen ved måltidet den andre halvdelen.

Trivsel

Selv om det bare foregår ett felles skolemåltid en gang per uke så får vi tilbakemelding om at elevene uttrykker glede over å ha noe å se fram til. De skryter av maten. Norges bygdekvinnelag har fremmet saken om «Gratis skolemåltid» i mange år.

Måltid som trivselsfaktor og ivaretagelse av tradisjonsmat er hovedtemaer for Norges bygdekvinnelag. I år har de oppnådd å få status som rådgivende organ for Unesco. Unesco står som kjent for vern av immateriell kulturarv.

Tradisjonsmaten, byggrynsuppa, som kom fra kjøkkenet onsdadag, inngår som verneverdig, og representerer en kulturbærer av immateriell kulturarv.

Sunn mat

Byggen som suppa vart kokt på regnes som urkornet og ble dyrket i Afrika for 10.000 år siden. Byggen er proppfull av sunne saker, og den største fordelen er kornets høye innhold av kostfiber, antioksidanter og verdifulle næringstoffer.

Byggen er verneverdig og må fram på bordet i de tusen hjem. Skolemåltidet er verneverdig fordi den fremmer helse, trivsel og læring.

LES OGSÅ:

Ekstraordinær generalforsamling i KOG

Emilia Damholt fra Kongsberg til Skanistan Oslo Fashion Week

Åpner atelieret for publikum

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags