Temadag på Numedal videregående skole

Temadag på Numedal videregående skole.

Temadag på Numedal videregående skole. Foto:

Av

Fredag 8. november arrangerte Ungdomsrådet i Nore og Uvdal temadag på NUVS. I år valgte de tema «Psykisk helse»

DEL

I samarbeid med Mental helse Nore og Uvdal jobbet ungdommene gjennom denne høsten frem til et spennende tema for skolens elever og ansatte. I tillegg ble kommunens helsesøstre invitert for å informere om ungdommenes tilbud i skoletiden.

Leder av ungdomsrådet Emilia Dominika Maciolek og Vilde Mari Lislelid åpnet med velkommen og en historie om hva de trodde mental helse var første gang de møtte foreningen i forbindelse med prosjektet. Her lå det en del misforståelser og gamle myter til grunn.

Mental helse Nore og Uvdal, representert ved Runar Bølviken fikk jobben med å forklare hva foreningen egentlig jobber med. Og at mental helse er noe vi alle har. Helsesøster Malin Bekkeseth informerte ungdommene om tilbudet fra kommunen.

Så var det tid for foredragsholder Helene Back. Hun kunne fortelle fra sitt eget liv. Fra en mørk depresjon og angst, klarte hun å komme seg på beina med god hjelp av behandling, trening og naturopplevelser. Selv om videoteknikken ikke var samarbeidsvillig denne dagen, tok Helene dette med et smil og holdt et sterkt foredrag om en kronglete vei opp igjen.

Ungdomsrådet viste filmer som belyste temaet «psykisk helse», blant ungdom på en måte som var forståelig også for oss av en eldre årgang. Det var tydelig at budskapet ble mottatt etter stillheten i salen å dømme.

Uredde ungdommer fra ungdomsrådet fortalte klart og tydelig hvorfor dette temaet er viktig i en skolehverdag. Siste gjest på programmet var verdt å vente, viste det seg. Da Simen Almås entret podiet og fortalte sin sterke historie ble det respektfullt, stille blant tilhørerne. Fra en fryktelig ulykke i 2007, der han ble brannskadd over hele kroppen, gikk det fra vondt til verre da han i 2011 deltok på sommerleir på Utøya i 2011. Den dramatiske historien som ungdommen fikk servert var sterk kost.

Heldigvis tok Simen seg god tid til å svare på spørsmål ungdommene satt med i etterkant. Han informerte også om Instagramkontoen han hadde dersom noen ønsket å kontakte ham anonymt. Fra ønsket om å ikke leve lenger sto Simen med god selvtillit og ga fra seg nyttige verktøy for å kunne leve med det som har vært vanskelig. Med lun selvironi og hjelp fra familien fremstår han som et håp for den oppvoksende slekt.

Da ble det tid for hjernetrim for elevene og de skulle lage ordskyer. Engasjerte ungdommer skapte både latter og ettertanke for tilhørerne. Etter lunsj var Mental helse representert ved fylkesleder Cathrine Hvasshovd som viste fram nettsiden til Mental helse og informerte om hva slags jobb Mental helse gjør. «Jeg har ikke vært i forsvaret, jeg har vært på Haukeland sykehus» Sitat fra Simen Almås.

Musikalsk innslag ble besørget av lokale musikere. Kantor Tatiana Kapustina hadde med sin mann, Ahmad, som briljerte med sin stemmeprakt.

Alt i alt en temadag med variasjoner og tankevekkende oppgaver besørget av Ungdomsrådet i Nore og Uvdal. Dagen ble ledet av skolen rektor Siri Syversen som denne dagen gjorde en glimrende jobb som konferansier.


Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags