Omsider fikk fløterne og skogsarbeiderne sitt minnested

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Kvisle Skog er et hytteområde i Vergjedalen øverst i Rollag kommune, på grensen til Trillemarka-Rollagsfjell naturreservat.

Inspirert av boken «Livet langs Numedalslågen» (Villmarksfoto/Bokprosjekt Lågen 2001), hovedforfatter Even Tråen (f. 1949), Rollag, begynte hytteeier Thor Fjeldstad for noen år siden å interessere seg for fløtningens historie i nærområdet Kvisle Skog og Vergjedalen. 

Lørdag i pinsehelgen var det invitert til åpning av «Fløtningsplassen», et minnested og samtidig sosialt samlingssted, ved sydenden av Metjønn, midt i hyttefeltet. Her finnes det nemlig rester av en fløtningsdam fra sølvverkstiden, en av minst 25 i Vergjedalen. Thor og dugnadsgjengen, med støtte av Kvisle Skog Vel og grunneierne, har her fått til et sted som forener historieformidling med sosialt samvær. For både hyttefolk og andre interesserte. Og ikke å forglemme barna! Her er det huske og båt, gapahuk og bålpanne, utstilt tømmerslede («bukk og geit»), tømmervase, fiskemuligheter og natursti. Spesielt interessant er de grundige informasjonstavlene på plassen, med illustrasjoner i form av tegninger, kart og fotografier. 

Mer enn hundre interesserte hadde møtt opp i regnværet, hvor Thor Fjeldstad orienterte om prosjektet, før Rollags vidkjente historieformidler og folkemusiker, Even Tråen, som selv har vært tømmerfløter, holdt et interessant foredrag i kjent stil om fløtning og skogsarbeid. Etter foredraget spilte han en egen komposisjon på fela, til minne om tussefolket. Så var det pølser fra Leiv Vidar og tilbehør sponset av «nærbutikken» Coop Extra i Veggli. Praten gikk livlig i hyggelig samvær, mens barna gikk opp naturstien rundt Metjønn.»

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags