Elever fra 10. klasse Veggli og Rødberg har fag på Numedal videregående i høst

Mekanikkgjengen Peder Strømmen, Juli Anne Bergan og Ruta Amanuel Yacob  fra Rødberg viser stolt fram sine vedstativer. Alle er litt forskjellige.

Mekanikkgjengen Peder Strømmen, Juli Anne Bergan og Ruta Amanuel Yacob fra Rødberg viser stolt fram sine vedstativer. Alle er litt forskjellige.

Av
DEL

Som et unikt tilbud på landsplan har ca. 30 15-åringer fra Numedal fått prøve seg i yrkesfag på Numedal videregående (NUVS) i høst. Det startet forsiktig i fjor med elever fra Arbeidslivsfaget i Veggli.

I år er også Rødberg skole med, og Stein Erik Rødbech, assisterende rektor ved NUVS, er strålende fornøyd. Kanskje vi får med Flesbergelever også til neste år?

Han kan også tenke seg forsøk med felles språkfag for ungdomsskolene på NUVS. At ungdommen trives fører forhåpentligvis også til økt søkning til skolen.

Elevene busses inn hver tirsdag og har 3 timer. De gjør seg ferdig med dette faget i løpet av 18 uker. I år er det 6 uker på hver av «fagene»: «Byggfag» med snekring av skammel, «Service og helse» med filmlaging og «Mekanikk» med sveising av vedstativ.

Her er fra venstre: Fra Rødberg: Synne Kjøntvedt Kaspersen, Viktor, Persson Stensrud, Adrian Loftsgård og fra Veggli Aksel Bolme Bjørkgård. Lærer Scott Dayton til høyre.

Her er fra venstre: Fra Rødberg: Synne Kjøntvedt Kaspersen, Viktor, Persson Stensrud, Adrian Loftsgård og fra Veggli Aksel Bolme Bjørkgård. Lærer Scott Dayton til høyre.

Skolene har sammen med Ungt Entreprenørskap Buskerud fått på plass dette forsøket som har som mål å få til: «Et mer variert og praktisk fag i 10. klasse» hvor

  • Du lykkes – Du skal ha lyst til å gå på skolen hver dag!
  • Du får nye venner, nye lærere og medelever
  • Du lærer litt om deg selv –
  • Du finner ut hva du kan tenke deg som yrke – eller slett ikke
  • Du lærer gjennom å skape noe praktisk – et «Svennestykke»
  • Du lærer om HMS (Helse, miljø, sikkerhet)
  • Du lærer om hvordan du kan produsere noe og tjene penger på det

Tirsdag 19.11. var siste dag på periode to for i år. Hver gruppe har presentasjon for lærer av hva de har fått til, og lærer melder tilbake til ungdomsskolene hvordan hver enkelt elev har greid seg i denne perioden. Arbeidslivsfaget er et valgfag, – med karakter.

Som initiativtaker var det artig å se på det elevene hadde å vise fram, og det positive de hadde å fortelle.

Filmen til Helselinja, var en markedsføring av linja. Filmen til Service og samferdsel viste hva som er lurt i et jobbintervju.

Elevene er fornøyd med å være på NUVS. «Mye bedre enn å være på ungdomsskolen!» kommer det spontant fra en elev. «Tiden går mye fortere her!»

Vi avslutter med en tur innom Byggfag. Lærer Robin Bekkeseth er veldig fornøyd med gruppene han har hatt. De har både jobbet selvstendig med planlegging og tegning, og hjulpet hverandre i bruk av stikksag.

 Her viser Bjørn Levordsen Jacobsen,Rødberg skole,  Christina Gudmundsen Bekkjorden og Leyla Mahamed Hassan fra Veggli skole, fram krakkene sine. Lærer Robin til høyre.

Her viser Bjørn Levordsen Jacobsen,Rødberg skole, Christina Gudmundsen Bekkjorden og Leyla Mahamed Hassan fra Veggli skole, fram krakkene sine. Lærer Robin til høyre.

Både Bjørn og Christina vurderer å søke Byggfag, men Leyla syns det er gøy å ha prøvd seg, uten at hun lover å ta det videre. De har alle lært faglige ting og verktøybruk de ikke kunne fra før.

Lærer Robin tror at interessen for Byggfag vil stige når ungdomsskoleelever får prøve seg og se hva faget innebærer. Nå har faget også fått mye nytt utstyr. Han kan også fortelle at flere av de som var med på samme ordningen fra Veggli i fjor, går på Byggfag på NUVS i år.

Og her kommer kanskje en siste, men ikke mindre viktig hensikt med dette forsøket inn. På Vegglifjell skal det i tida framover renoveres hytter for mange titalls millioner kroner. Det er behov for tømrere. Det er jobber å få i hjembygda innen dette faget framover. Numedalskommunene har mål om å bygge identitet og stolthet for hjembygda hos ungdommen sin, slik at flere bosetter seg og befolkningsgrunnlaget opprettholdes.

«Jo, jeg kommer nok tilbake. I hvertfall om jeg finner kjærligheta her!» - At ungdomsskoleelever på yrkesfag på videregående er et vellykket forsøk, kan vi fastslå, men det skal nok mer til før de faktisk bygger framtida i hjembygda.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags