Bygdekvinnelaget stiller opp med lunsj til skolebarna

Stiller opp med lunsj: Fra venstre: Thora Undebakke, Torild Røisgaard, Hilde Stordalen og Marit Angeltvedt fra Uvdal Bygdekvinnelag.

Stiller opp med lunsj: Fra venstre: Thora Undebakke, Torild Røisgaard, Hilde Stordalen og Marit Angeltvedt fra Uvdal Bygdekvinnelag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Norges Bygdekvinnelag har i mange år vært en pådriver for å innføre gratis skolelunsj i den norske skolen.

DEL

I dag er dette helt avhengig av lokalt initiativ og samarbeid mellom frivillige organisasjoner, skolen og politikere, og tilbudet varierer da også veldig avhengig av hvor man bor.

Fortsetter kampen

Det var knyttet stor optimisme til skolematordningen ved årets valg da både SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet hadde innføring av skolemat på programmet. De tapte som kjent valget, men fortsetter kampen i opposisjon.

Det blir lite trolig noen store strukturelle og nasjonale tiltak for å sikre sunne måltider for alle på kort sikt, men det jobbes målrettet på mange plan for å få opp fokuset på hva gode måltider har å bety for trivsel og læring.

Geografiske forskjeller

Både Sverige og Finland har i en årrekke hatt gratis lunsj fra barnehage til og med videregående skole, og det er også her til lands stadig flere som finner lokale løsninger for å kunne tilby lunsj til sine elever.

I alle norske fylker finnes det skoler som tilbyr organiserte måltider til elevene, men dette er svært avhengig av lokale tilpasninger, engasjerte ildsjeler og en kommune som legger til rette for dette.

Sunt kosthold og læring

Det er forsket mye på sammenhengen mellom et sunt kosthold og læring. Ved Hovedgården ungdomsskole i Heggedal i Asker gikk ledelsen for noen år tilbake grundig til verks for å løse utfordringer med mobbing, røyking, tagging, narkotika, uro, konflikter og vold.

Et sunt måltid ble kjernen i en snuoperasjon som skulle gjøre verstingskolen til et god sted å være og et godt sted å lære. Med måltidet og fellesskapet i kantina kom tryggheten. Med omsorg for og på lag med elevene har skolen gradvis bygget opp et læremiljø som gir bedre faglige resultater, og det er flere som gjennomfører videregående skole.

Stiller opp med lunsj

Det finnes mange flere eksempler som dette, og stiftelsen Skolematens Venner jobber jevnt og trutt med å spre informasjon og hjelpe lokale initiativ med å finne ordninger som er tilpasset den enkelte skole. Målet er å få et likt tilbud til alle i hele landet.

Men inntil dette skjer er det lokale initiativ som gjelder. I Uvdal stiller bygdekvinnelaget opp annenhver torsdag med varm lunsj. I første rekke er det for elever i 1 - 4 klasse, men ønsket er helt klart å utvide til å gjelde alle klassetrinn og aller helst også alle dager, smiler leder Gunhild Vikan som er en av de damene som trofast har stilt opp i kjøkkentjeneste.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags