– Vi tenker alltid sikkerhet

Hang-glider under "take off"

Hang-glider under "take off" Foto:

Av

Et tegn på at det er sommer i Hvittingfoss er når man ser de vågale menneskene henge under en skjerm, langt opp i luften. Det er ekstremsport-tid igjen.

DEL

MinLp:Det er ikke til å legge skjul på at denne sporten kan være både risikofylt og farlig. Men enkelte mennesker trenger visstnok å gjøre ting som får adrenalinet til å koke litt ekstra. Bare denne uken, har det vært to ulykker hvor paraglidere har havnet i tretoppene. Heldigvis var det ingen personskader på noen av de forulykkede.  Undertegnede møtte en gjeng på Grøtterud toppen i Hvittingfoss fredag ettermiddag.

Skryt til klubben

Arne Saugstad, fra Oslo, er en av mange som til stadighet tar turen til Hvittingfoss for å få noen luftige svev. Han skryter uhemmet av plassen og sier at det er det fineste startstedet i Norge. Mye av grunnen til dette er at HLSK, eller Hvittingfoss luftsport klubb har lagt igjen en enorm innsats for å få det perfekte uthopp-stedet for både paraglider og hangglider.

– For det første så slipper vi å gå, det er blitt laget kjørbar vei helt fram til toppen. Men det viktigste av alt er at området her hvor vi hopper ut, har blitt fantastisk fint. For noen år tilbake jevnet de ut og laget en stor gressplen her, noe som gjør at det er mye tryggere å ta av enn tidligere. Noe som også er fint er at vi kan ta av flere i bredden. I tillegg har det blitt satt opp krakker og laget til bålplass hvor vi også kan grille og kose oss, sier han.

Alt fra leger til ungdom

Når man bedriver en slik ekstremsport må også en del venting påregnes. Er ikke vinden eller forholdene gode nok, må man bare vente til de blir det. Sikkerheten er jo viktig, og de tar ingen unødige sjanser. Ventetiden på toppen brukes gjerne til sosialt samvær hvor utøverne gjerne deler av sine erfaringer.

-Noe som er fint er at vi som samles her kommer fra alle mulige bakgrunner. Det er alt fra leger til ungdom under utdannelse. Man treffer da mange herlige mennesker med samme interesse, som gjør det ekstra interessant, forteller Saugstad.

På toppen denne dagen var det både folk med god og lang erfaring, og de som ikke hadde det. Den eldste var pensjonist og den yngste kun 21 år. Om du trodde at det var kun menn som holdt på med slik, tar du feil. Tre kvinner skulle også ut å fly. Silje Sundvold (26), opprinnelig fra Valdres, skrøt også veldig av den fine plassen. – Jeg føler meg nesten som hjemme her, siden det flotte landskapet ligner veldig på hvordan det er hjemme, sa hun.

Inghild Rydså (39) var en av de andre kvinnene, hun var opprinnelig var fra Mosjøen. Den tredje var fra enda lenger nord i landet. God geografisk spredning, altså. Til felles med yngstegutten, Johan Loktu (21), representerer de Oslo luftsportklubb.

Sikkerhet er viktig

Da jeg spør om de noen gang blir redde da de er ute og flyr, kommer et ubetinget ja.

– Vi tenker alltid sikkerhet, men noen ganger skjer det uforutsette ting som virkelig får fart på pulsen og gjør oss engstelige.

Og det er nok det som er en del av hele greia, man får jo et adrenalin kick som gjør dette så fantastisk, og som man bare vil ha mere av. I tillegg er det ingen andre enn seg selv man kan stole på, forteller de.

Et paradoks er at faktisk flere av de har høydeskrekk, sa de med en lattermild tone.

NM

Som en årlig begivenhet er det nå blitt vanlig å arrangere norgesmesterskap, i pinsehelgen. For skuelystne er det et fantastisk syn, særlig når mange på en gang er oppe i luften samtidig. Om været blir bra kan det ventes mellom 50 og 100 deltakere.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags