KIS + JIS = en opplevelse for livet

Av

Det siste årets utvekslingsprogram mellom KIS og Jain International School i India kulminerte med to uforglemmelige uker da inderne kom på gjenvisitt til Kongsberg i mai.

DEL

innsendt artikkel:– Det har vært slitsomt, men utrolig givende og uten tvil et av de spenstigste prosjektene vi noensinne har dratt i land på KIS. Dette er noe vi er stolte av, sier rektor Hege Myhre.

Det siste året har et utvekslingsprosjekt mellom Jain International School (JIS) og Kongsberg International School (KIS) vært i full sving. Den første milepælen skjedde før jul. Da dro de 20 elevene i MYPD, tiende trinn ved KIS, og to lærere på besøk til India. Dette ble to uker med utallige opplevelser for Kongsbergelevene. Inntrykkene var mange og opplevelsene store.

Kongsbergdelegasjonen ble slått av annerledesheten i den indiske kulturen, samtidig som de ble sterkt berørt av den store gjestfriheten og vennligheten de møtte hos sine nye indiske venner.

– Inderne var veldig vennlig innstilt mot oss og vi hadde det kjempehyggelig med de indiske elevene da vi var hos dem. Det var utrolig fascinerende å besøke de store templene de har der nede og å oppleve religionen deres. Ikke minst var det spennende å dra på tigersafari.

Det var nytt for meg, sier tiendeklassing Anne Haave med et stort smil om munnen. Hun er klar på at dette har vært en uforglemmelig opplevelse fra start til mål.

Hun er ikke alene om dette blant avgangselevene på KIS. Det er skjønn enighet om at dette har vært noe de kommer til å ta med seg videre, en opplevelse for livet.

Spenstig prosjekt

Jain International School befinner seg i millionbyen Nagpur, det geografiske midtpunktet i India hvorfra alle avstander på subkontinentet blir målt. Den er ellers kjent for å være tigerhovedstaden.

Gitt dens geografiske plassering blir den ofte referert til som stedet hvor India møtes. Byen opplever for tiden stor vekst og er et sted hvor det satses og bygges ut. Å bringe sammen elevene fra denne raskt voksende regionen med våre elever fra teknologibyen har vært et betydelig poeng i visjonen bak utvekslingen.

– Å være seg bevisst sin egen kultur og å se styrker, svakheter, likheter og forskjeller i de respektive kulturene har vært et av hovedmomentene i denne utvekslingen, sier leder av ungdomsskolen Hilde Bakken.

– Håpet var at det skulle fostre refleksjon hos ungdommene våre. Det føler jeg vi har klart, og inntrykket mitt er at elevene sitter igjen med unike lærdommer.

Rektor Hege Myhre er helt klokkeklar i sin dom over prosjektet. – Det har vært slitsomt, men utrolig givende og uten tvil et av de spenstigste prosjektene vi noensinne har dratt i land på KIS. Dette er noe vi er stolte av, sier hun begeistret og fortsetter: – Det er ikke til å legge skjul på at kulturforskjellene er store, men deri ligger også potensial for dyp læring og refleksjon over eget ståsted. Dette har vært en udelt glede.

Store opplevelser

Søndag 13. mai var det klart for indisk innrykk ved KIS. En delegasjon på 20 elever og to lærere kom på gjenbesøk til Norge. Det skulle vise seg å bli to uker med store opplevelser, både for inderne og for deres norske verter. Et tettpakket program hadde blitt forberedt med fokus på norsk kultur og historie, bedriftsbesøk ved mange av Kongsbergs velrenommerte teknologibedrifter og, ikke minst, en ilddåp i norsk friluftstradisjon gjennom en langhelg sammen med sine norske kollegaer på Rajehytta.

Mens Kongsbergungdommene reiste rundt til både kulturskatter i Nagpur-regionen, industribedrifter og ble en del av skolehverdagen der nede før jul, har inderne tatt del i innspurten av skoleåret her, ispedd mange bedriftsbesøk lokalt og ekskursjoner til nasjonale kulturinstitusjoner som Nobels Fredsprissenter, skimuseet i Holmenkollen, Vikingskipmuseet og, ikke minst, de lokale kulturbautaene Bergverksmuseet og Lågdalsmuseet.

Som prikken over i-en fikk inderne i tillegg oppleve 17. mai og de gikk sammen med KIS-elevene gjennom en sølvby som viste seg fra sin aller vakreste side denne dagen. Det var en sliten men glad gjeng som avsluttet besøket med en festkveld på Lågdalsmuseet den 25. mai.

– Vi er meget imponerte av hvor varme og inkluderende elevene, lærerne og, ikke minst, foreldrene ved KIS har vært. Måten foreldrene til tiendeklassingene åpnet hjemmene sine for oss og ga oss et unikt innblikk i livet i Norge på var helt enestående, sier rektor ved Jain International School, Anmol Badjatia, som selv var med på turen.

Hun er opptatt av å takke alle som har vært med på norsk side for å få del to av utvekslingen til å fungere, ikke minst Rotary ved Torkil Bjørnson som var instrumentelle i å få ideen opp og gå fra begynnelsen av.

Lokale hjelpere

Nettopp denne dimensjonen ved besøket, nemlig den store velviljen og innsatsen som har blitt lagt ned av ulike aktører i lokalsamfunnet, har vært gledelig å registrere for Kongsberg International School. Myhre og Bakken kan ikke få fullrost sine samarbeidspartnere på Kongsberg nok.

– Det har vært en stor glede for oss å få bli så stor velvilje fra lokalsamfunnet til del, sier Bakken, som spesielt er opptatt av bredden av aktører som har stilt opp.

– Kongsberg kirke stilte lokale til disposisjon for konsert, Kulturskolen var involvert, Røde Kors lånte ut sko til oss til fjellturen, Rotary var involvert fra begynnelsen av og mange av byens industribedrifter delte velvillig av sin tid. I tillegg stilte Sigbjørn Rua opp og ga inderne en intensiv dag med workshop i halling- og folkedans. Listen er lang, og vi er dem alle stor takk skyldig.

Myhre følger opp og sier at det er en glede for KIS å samarbeide og være en aktiv deltaker i lokalsamfunnet. – Det er viktig for oss å være en naturlig del av bybildet. Slike prosjekter hadde ikke vært realiserbare uten den store støtten vi har fått fra Kongsberg-samfunnet som helhet. Det har vært enestående, og vi håper vi kan fortsette å samarbeide om prosjekter til felles glede i framtida, sier hun.

Rektor Badjatia avslutter:

– Besøket på Kongsberg har gjort et uutslettelig inntrykk på oss. Vi håper at vi kan gjengjelde gjestfriheten vi har blitt møtt med til alle vi har truffet på denne turen en gang i framtida.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags