Norgesmesterne: Vant med en 150 år gammel «gjemt» musikkskatt

Foto:

Av

Tretten utøvere fra Kongsberg trekkspillklubb spilte seg i helga helt til topps i klassen «Lagspel durspel/trekkspel» på Landsfestivalen i gammeldansmusikk som ble arrangert i Skjåk.

DEL

Laget fra Kongsberg kvalifiserte seg til lørdagens finalespill to dager tidligere blant ni grupper fra de deler av landet hvor gammeldanstradisjonen fortsatt står sterkt.

Konkurransen foregår med dansere på gulvet og det konkurreres i samspill, dansetakt og danseappell.

Det vektlegges også låtvalg og at det spilles i lokal musikktradisjon.

LES OGSÅ: Her er de nye norgesmesterne fra Kongsberg

Nyoppdaget musikkskatt

Kongsberggjengen, som er sterkt representert av sandsværinger, kunne i år stille med en nyoppdaget musikkskatt fra Sandsvær på repertoaret.

Dette er mer enn 150 år gammel lokal tradisjonsmusikk som ble innspilt i NRK av felespilleren Ingolf Sunde og trekkspilleren Arnt Haugen og sendt som radioprogram på 50- og 60-tallet.

Sendingene er ikke bevart i NRK sine arkiver, men dukket for ett år siden opp som opptak fra radioen i arkivet etter Arnt Haugen. Disse er nå restaurert og utgitt på plateselskapet Aksent av trekkspilleren Håvard Svendsrud.

LES OGSÅ: Et løft for tradisjonsmusikken

Kastet vekk alle nerver

I finalen kunne Kongsberg trekkspillklubb dermed sette sammen et program bestående av reinlender, vals og polka etter Ole Toresen som ble født på Nordre Muggerud i 1804, og masurka etter Ole Jacobsen fra Nordre Omholt.

Ole Jacobsen er søskenbarnet til den kjente komponisten og dirigenten Johan Svendsen og barnebarnet til Sandværs store spillemann Svend Gulbrandsen Meskestad, født 1795. På repertoaret sto også en komposisjon av Ole Jacobsen, en rundvals fra 1902.

Kongsberggjengen markerte seg med god publikumskontakt og danseappell. Under finalen kasta de vekk alle nerver og bare koste seg på scenen. Dommerne likte det de så og hørte og sendte Kongsberg trekkspillklubb til topps i hard konkurranse med gode gudbrandsdøler og vestlendinger.

Stein Selseth

Sekretær i Kongsberg trekkspillklubb

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags