Jeg tok dette opp med elevene mine, og de hadde umiddelbart lyst til å delta. Elevene er svært engasjerte i miljøspørsmål, og vi har mange fine diskusjoner i naturfagstimen. De er ikke redde for å «ta i et tak», så alle ville bidra.

Jeg løftet dette fram til resten av skolen, og alle ble «tent» an slagordet «vi kan ikke ta alt, men alle kan ta litt». Så hele skolen ble med for å rydde nærmiljøet rundt skolen vår. Kongsberg kommune var behjelpelig og stilte med sekker og søppelhenting på skolen ved skoledagens slutt.

6. trinn fordelte seg på to ulike steder. Veungsdalen og området fra Sandsværveien og oppover i gatene mot Funkelia. Elevenes uttaleleser etter dagens dugnad:

Kristine Lintvedt Bondal: «Jeg blir så mye lei meg når jeg ser så mye voksensøppel».

Lærer (meg): Hva mener du med voksensøppel?

Kristine: «Vi finner så mange snusbokser, ølbokser og sneiper. De voksne burde vite bedre!».

Thea Heistad Rue: «Det var ille å se hvor mye søppel det var».

Martin Hedenstad: «Jeg er redd for at dyra tror det er mat, også er det plast. Trist å se endene svømme sammen med plastposer».

Oliver A. Stueflotten: «Det rareste jeg fant var en sykkel i et tre».

Elevene ble spurt om hva det rareste de fant var, og da kom følgende: Flaske med alkohol, en lampe, graviditetstest, melkekartong fra 2014, sykkelsete, sykkel, ledninger, hjelm, stol og akebrett.

Elevene ble spurt om de ville gjøre det igjen, og det var de helt klare på at de ville. De følte de gjorde noe bra for miljøet og at det nytter å ta i et tak.

Amelia Sol Didier sa det så fint: «Det er litt ekkelt å plukke opp søppel etter andre, men vi hadde jo hansker på. Det var absolutt verdt det».

Vi møtte noen voksne på veien som ga oss applaus og skrøt hvor flinke vi var. Det var hyggelig.

LES OGSÅ:

Jazzfestivalen gjør comeback i gamlekinoen

- Jeg tegnet på alt som fantes fra jeg var tre år

Lothepus til Gamle Norge