Gå til sidens hovedinnhold

Misjonens pengebruk

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det Norske Misjonsselskap (NMS) har kjøpt to eiendommer på Moane i Kongsberg. Vi som har jobbet i bruktbutikken i Sunnegrenda, ønsket oss større plass til alle de flotte gavene folk kom med. Vi hadde også utfordringer med slitte bygninger. Andre tilsvarende butikker rundt om i landet flyttet til større lokaler. Så det lokale styret ba NMS Gjenbruk-ledelsen om å vurdere saken for oss. Vi møtte forståelse, og en prosess ble satt i gang. Så fikk vi beskjed om at lokalet på Moane var kjøpt for at vi kunne ta det i bruk. En dag sto det å lese i LP at NMS hadde kjøpt både dette og nabolokalet, der Kiwi holder til. Selv trodde jeg dette var en misforståelse, men det ble bekreftet av ledelsen. Mange lurte på hvordan en organisasjon som drives av gaver og frivillig arbeidskraft kan ha råd til slikt.

Jeg har bedt folk i ledelsen om en forklaring, og her er hva jeg fikk vite:

NMS har solgt flere eiendommer de siste årene for å hjelpe sviktende økonomi. Leirsteder har blitt solgt, til sorg for mange som var knytta til dem. Solsetra på Konnerud, som jeg kjenner best til, greier seg økonomisk, så det er beholdt. Misjonærhjemmet i Oslo ble solgt og innbragte mange millioner i misjonens kasse. For å forvalte verdiene på en god måte, har NMS skilt ut selskapet NMS Eiendom. Noen midler blir brukt til å erverve butikklokaler.

Gjenbruksbutikkene er en viktig inntektskilde, etter at de gamle misjonsforeningene har blitt stadig færre. NMS bruker over 20 millioner i husleie og ett par millioner til oppvarming og strøm. Det vurderes som bedre å eie enn å leie. Så slik forklares eiendomshandelen, og jeg velger å stole på at misjonens ansatte har bedre greie på økonomi enn jeg.

Vi arbeider uten lønn i butikkene, det er et vilkår for momsfritaket. NMS trenger en buffer for at varierende inntekter ikke skal gå utover støtten til samarbeidskirkene rundt om i verden. Disse kirkene har i det siste hatt enda større behov for støtte fra oss p.g.a. pandemien. Fra Etiopia leser jeg at gudstjenester er avlyst, dermed svikt i inntekter fra menighetene, og pastorer er uten lønn. Svakere norsk krone har blitt en utfordring for misjon og hjelpearbeid.

Vi som jobber i NMS Gjenbruk er stolte over det vi er med på. Det er meningsfullt og spennende! Frivillig innsats har sin egen belønning – den sosiale siden av butikkene er et stort gode for mange.

Kommentarer til denne saken