Familien Videsjorden drev Solheimstulen som privat turisthytte i 200 år før DNT Drammen og Omegn tok over i 2018.

Hytta er på mange måter selve inngangsporten for den østlige delen av Hardangervidda, og du er ved Dyregravshalle og selve nasjonalparken etter bare en times gåtur. Eller du kan ta en 5–6 timers tur sørover til Mårbu, der DNT Drammen og Prestegården-familien driver hver sin hytte.

Åpning på Solheimstulen planlegges i juni, og de er nå midt inne i en malings- og oppussingsperiode. Alt innvendig skal males, og alle rom får nye senger. Det blir også nytt tak og vinduer i løpet av 2022.

Nå søker de etter en bestyrer som også kan være med i prosessen fram mot åpningen.

– Nå la vi ut annonse med frist i slutten av januar, men det er bare å ta kontakt med meg fortløpende. Siden vi skal åpne til St. Hans, hadde det vært fint med en bestyrer som er en del av prosessen fram mot åpning, sier Johan Fegri, drift- og eiendomssjef i DNT Drammen og Omegn, til Laagendalsposten.

LES OGSÅ: Marie, Ingrid og Siri har åpnet dørene: – Mange tror vi er fullbooket allerede


– Både strøm og bilvei

Fegri forteller at åpningstidene på Solheimstulen i utgangspunktet skal følge rutenettet på østvidda, altså de samme tidene som de andre hyttene på denne delen av vidda. Det vil si fra St. Hans til september, påsken pluss to uker til på vinteren.

Men han legger til at denne hytta har noe som de andre ikke har.

– Siden Solheimstulen har strøm og bilvei helt fram, åpner det seg helt andre muligheter for noen med pågangsmot. Her kan man ha andre typer oppdrag resten av året, for eksempel grupper og kurs. Man kan i teorien drifte store deler av året, sier Fegri, som legger til at denne jobben på sikt i hvert fall er heltidsstillinger for 1–2 personer.

Vertskapsrollen på Solheimstulen legges ut som en franchise-løsning, det vil si at man drifter hytta med eget selskap. Men samtidig har de DNT-systemet i ryggen, som kan hjelpe til med både markedsføring og tunge investeringer.

– En ny steikeovn kan fore eksempel fort komme opp i 100.000 kroner, så da er det greit at DNT kan hjelpe til med det, sier driftssjefen.

– Attraktiv arbeidsplass

– Så hvem eller hva ser du etter i en bestyrer på Solheimstulen?

– Det er jo vanskelig å si, for det finnes ingen fasit på det. Det er jo veldig forskjellige folk som driver hyttene, men det i hvert fall en fordel å ikke være redd for å stå veldig på i perioder. Det er også noen som kanskje kan trives med fleksibiliteten, for det vil bli frihet til å gjøre andre ting. Jeg vil også legge til at i hvert fall i begynnelsen vil denne jobben kunne kombineres med andre jobber. I hvert fall hvis man har en fleksibel arbeidsgiver, sier Fegri.

Interesse for mat er også en fordel. ifølge Fegri.

– De trenger ikke være kokk, men mat er veldig viktig for oss. Så det er en fordel med å være litt nevenyttig på kjøkkenet og ha interesse for mat. Vi er veldig opptatte av kortreist, miljøvennlig, sunn mat, og ikke noe spesielt fancy, sier han.

Driftssjefen vil også påstå at det i siste har vært et lite generasjonsskifte blant driverne på vidda.

– Det har kommet til mange nye de siste årene, også flere yngre, sier Fegri.

– Og da er det kanskje en fordel at Uvdal barnehage bare er en halvtimes kjøring unna?

Han ler.

– Det kan jo være det. Nå vil jeg legge til at absolutt alle kan søke, men det er kanskje en liten fordel for lokale fra Numedal eller over mot Geilo, siden lokal tilhørighet ofte gir et større nettverk, for eksempel når man skal ansette ekstrahjelp eller trenger hjelp. Men det er ikke noe «must», altså. Jeg mener uansett at dette både er en attraktiv arbeidsplass og en livsstil for mange, avslutter drift- og eiendomssjef Johan Fegri i DNT Drammen og Omegn.