Gå til sidens hovedinnhold

Nå får korona-innlagte raske svar på Kongsberg sykehus

Artikkelen er over 1 år gammel

Kongsberg sykehus opplyser nå at en lokal hurtigtest på koronavirus vil gi raske svar for innlagte pasienter.

Nå er det startet analysering på laboratoriet ved Kongsberg sykehus på hurtigtest-instrumentet GeneXpert. Seksjonsleder Grete Førlie forteller at laboratoriet nå kan analysere to prøver samtidig.

- Det var mye arbeid med innkjøring av analysen og IKT-oppkobling før vi kunne starte opp. I tillegg er det stor kamp om korona tester i hele verden, og det tok mange uker før vi fikk på plass en fast leveranse av disse hurtigtestene i Vestre Viken, sier Førlie i en pressemelding.

18.000 analyser

Avdelingssjef Trude Steinsvik forteller at Avdeling for laboratoriemedisin i Vestre Viken har utført over 18.000 koronavirusanalyser siden oppstart i mars.

Analysen ble først etablert med medisinsk mikrobiologi i Drammen, og et nytt hovedinstrumenter på medisinsk mikrobiologi på Bærum ble startet forrige uke.

LES OGSÅ: FHI: 30.000-40.000 nordmenn har hatt koronasmitte

Begrenset

Det er fortsatt begrenset levering på tester til hurtigtest-instrumentet GeneXpert så det brukes kun til de innlagte pasientene på Kongsberg som trenger raskest svar.

– De andre prøvene fra sykehuset og fra kommunene sendes til laboratoriet i Drammen med budbil flere ganger daglig, og man får som hovedregel svar samme dag eller tidlig neste dag, fortsetter Førlie.

Førlie forteller at dette instrumentet på sikt også kan analysere blant annet MRSA og influensa, noe som sykehuset har hatt ønske om lenge.

LES OGSÅ: Skolene og barnehagene åpnes ytterligere

– Godt rustet

Avdelingssjef Steinsvik forteller at tilsvarende hurtigtest-instrument er i drift på Bærum og Ringerike sykehus, og at også sykehuset i Drammen vil få tilsvarende instrument snart. Avdelingen er dermed godt rustet for å gi raske svar på pasienter som legges inn på sykehus, og har i tillegg god kapasitet til å kjøre store volum av koronaprøver.

– Vi har nå kapasitet til å analysere over 1.000 prøver per dag, og denne kapasiteten vil øke fremover. Vi var også blant de første laboratoriene i Norge som startet med serologisk analyse som måler om man har antistoff mot koronavirus, forteller Steinsvik.

Dette kan påvises ca. to uker etter smitte av koronavirus. Serologisk analyse benyttes ikke til å sette diagnose, men viser om man har pågående eller tidligere gjennomgått koronavirus-infeksjon.

Les også

Professoren avliver myter om lettbrus: – Jeg skammer meg ikke

Kommentarer til denne saken