(Telemarksavisa)

Et lavtrykk ifra sør kan skape snøkaos på Østlandet i starten av neste uke:

- I nordlige deler av Skandinavia er det mye kald luft nå. På Finnmarksvidda var det for eksempel ned mot 20 minus i natt. Et lavtrykk som kommer inn sør for Skandinavia i helgen vil trekke mye av denne kalde luften ned fra Nord-Norge. Det betyr at vi kan få sludd og snø Østafjells kommende søndag og mandag, forteller statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til Nettavisen.

Sikre på nedbør

På grunn av at dette fremdeles er noen dager frem i tid, er det fremdeles mye som er usikkert, men at lavtrykket kommer til å gi nedbør er man rimelig sikker på allerede nå:

- Spørsmålet er hvor høyt snøgrensen kommer til å ligge. Det kan hende det kommer så høyt som 200-400 meter, og da slipper mange unna. I kystområdene vil det ikke bli stort kaldere enn 0 grader, så her vil nedbøren falle som sludd, men et større område på Østlandet vil få sitt første snøfall på søndag og mandag. Hvor mye er foreløpig for tidlig å slå fast, sier Fagerlid.

Meteorologene skriver på Twitter at det er små marginer som skiller om det blir regn eller snø i lavlandet, men at man i hvert fall vil få oppleve hvit nedbør i høyereliggende strøk.

- Skift til vinterdekk innen lørdag

Fagerlid forteller videre at dem som ikke har skiftet til vinterdekk bør gjøre det snarest:

- De som enda ikke har gjort det bør gjøre dette innen lørdag. Vi har ingen sympati med dem som står i grøfta på søndag eller mandag.

For Østlandet vil lavtrykket på sikt føre til kaldere temperaturer:

- Etter nedbøren vil det bli minusgrader de fleste steder, med tørt og kaldt vær som preger værsituasjonen.

Dårlig vær

Ellers i landet er det mye ruskevær om dagen, ifølge meteorologen:

- Dette skyldes et lavtrykk utenfor Midt-Norge, som gir dårlig vær til både Vestlandet og sentrale deler av landet i dag og i morgen. Østafjells vil få det beste været fram mot helgen.