Nå må vi unngå en maritim krise

INNSENDEREN: Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand gjør sitt for å unngå en maritim krise.

INNSENDEREN: Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand gjør sitt for å unngå en maritim krise.

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Koronakrisen er det mest alvorlige som har truffet Norge i morderne tid, og for maritim industri, som Kongsberg er en stor del av, er vi antakelig i startgropa av den mest alvorlige krisen noen gang. Koronapandemien kombinert med fallet i oljeprisen gjør at det nå haster med omfattende og konkrete offentlige tiltak.

Maritim klynge så endelig lys i tunnelen etter omstilling fra oljekrisen i 2014. Så kom koronakrisen, og den maritime klynga står nå faktisk i fare for å forvitre.

Aktiviteten i maritim industri faller som en sten. Det internasjonale pengefondet, IMF, tror Norge vil havne i en dyp resesjon med 6,3 prosents nedgang i den økonomiske aktiviteten i 2020. 90.000 maritime arbeidsplasser over hele landet er i spill. Verdensledende kompetanse kan forvitre. Dette er svært alvorlig for Kongsberg-samfunnet og bedriftene våre som er store aktører i denne klyngen.

Regjering og storting må nå bruke muligheten til å sette i gang bygging av gryteklare prosjekter som vil tilføre Sjøforsvaret fem nye mineryddere og Havforskningsinstituttet to nye forskningsfartøy. Dette vil tilføre maritim industri oppdrag som vil gi etterlengtet aktivitet i hele verdikjeden. Disse prosjektene gir 95 prosent norsk innhold og over 20.000 årsverk langs hele norskekysten. Dette vil være et avgjørende og riktig motkonjunkturtiltak.

I tillegg må GIEK og Innovasjon Norge få økte rammer for å sikre finansieringen av den maritime næringen gjennom krisen. Norge har en maritim industri i verdensklasse. Havet spiller en avgjørende rolle og mer enn 70 prosent av våre eksportinntekter hentes fra havet.

Som ordfører engasjerer jeg meg aktivt i dette og har sendt statsministeren en uttalelse som understreker betydningen av at disse motkonjunkturtiltakene iverksettes straks. Jeg er glad for at flere av mine kolleger landet over gjør det samme. Dette er tiltak som må iverksettes umiddelbart, og en redningsaksjon som vi kun vil klare om alle jobber sammen mot en maritim krise.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken