I fjor traff jeg igjen ei jeg ikke hadde sett på lenge, ei jeg kjente som gutt i ungdomstida. Hun var fortsatt sjarmerende, men også tryggere på seg selv. Hun så ut som seg selv, men var likevel annerledes og hadde et nytt, kvinnelig navn nesten 20 år etter.

– Det var en greie da vi kjente hverandre også. Det har alltid vært en greie, sa hun.

Jeg gikk ut av videregående i 2004. På den tida mener jeg å huske det kun var ett kapittel om homofili i naturfagsboka. Det handla om hvem man har sex med, ikke hvem man elsker og lever livet sitt med. De andre bokstavene under LGBTQ+ paraplyen ble ikke nevnt. Ikke-binær var et ukjent begrep, og jeg husker ikke ett ungt menneske som var åpent skeiv i Kongsberg. Ett år etter videregående fikk jeg melding fra min beste venninne; jeg tror jeg er forelska i Kamilla.

For åtte år siden skrev jeg saken om Alex fra Kongsberg som er trans. Når jeg leser artikkelen i dag gremmes jeg over min egen begrepsbruk, åpenbar feilkjønning og manglende forståelse for temaet. Men den personlige historien til Alex står seg heldigvis fortsatt. Det er sånne som Alex som gjør at vi andre forstår litt mer hver gang vi hører om det som er ukjent for oss.

Tidligere i år leste datteren min en bok, hvor det var avbildet en gutt og to damer. «Åja, han har to mammaer», konkluderte hun. Det gir håp for framtida.

I dag er jeg glad hun jeg møtte igjen ikke sa noe for mange år siden, for jeg hadde ikke forstått den gangen. Min eneste kunnskap om transpersoner var noen vage opplysninger om at det var mulig å «bytte kjønn», og komiske karakterer på tv som gikk i kvinneklær for humorens skyld. At transpersoner opplever vold og trakassering, og av mange ikke blir respektert for det kjønnet de selv sier at de er, det visste jeg ingenting om da jeg vokste opp.

Jeg skjønte ikke at det også i Norge kan være vanskelig å komme ut av skapet, og hvor kjipt det er å spekulere i om noen er homo før de eventuelt ville si det selv. Jeg skjønte heller ikke at det å være skeiv ofte kommer med en risiko.

Nå vet jeg bedre.

Nå vet vi alle bedre.