Det har nå og da vært etterlyst en mer kritisk holdning overfor regjeringens koronapolitikk. Men er det ikke slik at en ytre fiende samler oss? Nå har vi riktignok ikke krig, men det er neppe tvil om at virusangrepet representerer en felles fiende. (obs, jeg hører ikke til på høyresida, og vil altså ikke skåre høyrepoeng)

«Jeg er ingen vaksinemotstander, men ---». «Jeg er ingen rasist, men ---». «Jeg er ingen taler, men». «Det må da være lov å være skeptisk?» Joda, det kan være greit å ta forbehold iblant. Men da bør man kanskje tenke nøye gjennom hvorfor det kjennes nødvendig å ta forbehold.

Jeg tror det er nødvendig å ivareta fellesskapet i den kampsituasjonen vi er i. Neida, det er ingen dugnad. Mange er i en svært vanskelig situasjon, mens andre kan leve omtrent som før. Likevel er det enerverende å høre på en del av klagene. Idretten, som mener de ikke bør behandles som andre, for eksempel. Og andre som lever i sin egen boble og ikke ser den helheten myndighetene må forholde seg til. Det gjentatte kravet om forutsigbarhet i en situasjon der viruset ikke er forutsigbart. De forbaska småkrypa muterer jo som gale.

Et knippe professorer griper muligheten til å lufte sine kunnskaper, en lege her og der står opp og opponerer mot myndighetene. Det siste er en kommunelege i Tønsberg som ikke vil vaksinere seg. Han er ikke vaksinemotstander, men ---. Hvis denne legen bidrar til at færre vaksinerer seg, bærer han på et visst ansvar. Dette er ėn leges utspill, men det er konsensus ellers i medisiner-miljøet om at vi bør vaksinere oss. Leger oppfattes som autoriteter, og det innebærer at de har et større ansvar når de uttaler seg.

Nå er jo de fleste av oss verken professorer eller leger. Bør vi ikke da holde kjeft? Kanskje det. Men vi bør ikke ta altfor god fisk. Det finnes professorer som mener mye rart, og leger som feilaktig tror de er uteksaminert fra orakelskolen. Da må vi orientere oss om den saken det gjelder og finne fram til det standpunkt flertallet av fagfolk inntar.

Mindretallet kan jo ha rett, sier du? Jo, det er riktig. Men her dreier det seg om et lite mindretall, noe spredde stemmer, noen småplask i den store konsensusdammen. Småplask, ja, men disse plaska kan skape unødig forvirring.

Jeg tar vaksinen. Selvsagt. Akkurat som rikspolitikerne, lytter jeg både til FHIs og Helsedirektoratets råd. Dessuten er det to sider ved dette. Den ene siden er mitt eget ve og vel, den andre er samfunnshensynet. Hvis for få vaksinerer seg, vil vi ikke oppnå flokkimmunitet. Den vaksinenektende legen hevder at vaksinen ikke vil gjøre oss usmittsomme. At det er usikkert om vi kan oppnå slik immunitet gjennom vaksinering? Det er mulig, men helsemyndighetene synes å være optimistiske. Vaksinegeneral Geir Bukholm i FHI sier at de vaksinene vi har nå, har «betydelig smittespredningshemmende effekt». Og han representerer helsemyndighetene. Om ikke annet, bør iallfall den optimismen kunne smitte. Og skulle så ille være, får vi bruke influensa-metoden, årlig vaksinering.

Ønsker du å kommentere denne saken? Sett deg inn i våre nye kjøreregler først!

Kjøreregler for nettdebatten

Du er personlig ansvarlig for ytringer du publiserer, og det er en forutsetning at du viser høflighet for andre.

Dette er våre kjøreregler, og brudd på disse kan gi utestengelse:

  1. Du må bruke ditt fulle og reelle navn i profilen.
  2. Diskuter sak, ikke person. Nedsettende kommentarer om andre personer eller spekulasjoner i folks motiver tillates ikke.
  3. Trakassering, hatske utfall eller trusler aksepteres ikke.
  4. Du må holde deg til tema. Forsøk på å avspore eller ødelegge debatten på annet vis vil medføre at innlegg slettes.
  5. Gjentatte postinger av samme budskap/innlegg vil bli slettet.
  6. Hold en saklig tone og dokumenter sterke påstander.
  7. Skriv kort. Vi tillater maks ca 1.000 tegn inkludert mellomrom. Lengre innlegg må sendes oss som leserbrev.
  8. Bruk seriøse kilder. Vi sletter innlegg hvor man gjengir og/eller lenker til åpenbare konspirasjonsteorier samt innhold tilbakevist av anerkjente faktasjekkere.
  9. Du må følge norske regler for opphavsrett.

De komplette debattreglene finner du her.