Det kommer ny Kiwi-butikk på Gomsrud 7. desember, og ikke langt unna, ligger Coop Extra. I følge Nettavisen, så er det Extra som har det klart beste utvalget av de tre store lavpriskjedene i Norge, foran Rema 1000 og Kiwi på sisteplass.

Mens det i snitt var 6.021 varer i en Extra-butikk over en femukersperiode i oktober og november, var det kun 4.696 varer i Kiwi-butikker og 4.764 varer i en gjennomsnittlig Rema 1000-butikk.

LES OGSÅ: Kiwi-butikken stenges i et halvt år

Ferske tall

Det viser tall Nettavisen har fått tilgang til fra analysebyrået Nielsen. Nielsen er Norges ledende byrå på statistikk for dagligvarehandelen. 

– Vi skal være en billigbutikk med supermarkedsutvalg. Det leverer vi på. Bra utvalg er en av tingene kundene trekker fram hos oss i brukerundersøkelser, sier kjedeleder Christian Hoel i Extra til Nettavisen.

Tallene viser et gjennomsnitt av antall lagerenheter (SKU) fra uke 40 til 44. Tallene inkluderer ikke lokale varer, frukt og grønnsaker.

 

Best på sjokolade

Extra har best utvalg i alle kategorier med unntak av tobakk, hvor de må se seg slått av Rema 1000. Extra har til gjengjeld rundt 400 flere varer per butikk innen den store kategorien «pakket mat». Liker du sukkervarer og sjokolade, er Extra også et godt valg. Der gir Extra deg nesten dobbelt så mange valgmuligheter som Rema 1000, som har dårligst utvalg.

Selv om Extra i snitt har best utvalg, understreker Hoel at det er stor forskjell mellom utvalget i butikkene. Den minste Extra-butikken er på 400 kvadratmeter, mens den største er på over 2.000 kvadratmeter. 

– Det er stort spenn i butikkene, men i snitt har vi bedre utvalg enn konkurrentene, sier Hoel.

 

Mindre butikker

Kristina Aakvaag Arvin, kommunikasjonsdirektør i Kiwi, understreker at hun ikke kjenner analysen. Hun forklarer imidlertid jumboplassen med at Kiwi har mange små butikker i byene.

– Vi har butikker med over 7000 varelinjer, men vi har samtidig mange bybutikker som er mindre i areal. Disse kan av naturlige årsaker ikke ha like mange varelinjer og trekker derfor ned snittet, sier hun til Nettavisen.

– Frukt og grønnsaker er vår viktigste varegruppe, og er heller ikke med i disse tallene. Våre analyser viser at Kiwi har det største grunnsortimentet av frukt og grønnsaker, legger hun til.

Jan Frode Johansen, administrerende direktør i Rema Franchise Norge, sier at også tallene de har tilgang til indikerer at utvalget til Extra ligger foran Rema, med Kiwi på sisteplass. Han mener imidlertid mye av forskjellen kan forklares ved at Rema har mange lokale varer.

– Vi har lokale varer, levert i den lokale butikken, det er hovedgrunnen til forskjellen. Varene som leveres lokalt er ikke en del av statistikken, tallene sier derfor lite om FAKTISK vareutvalg, skriver han i en epost til Nettavisen.

Coop avviser innvendingene til konkurrentene i Kiwi og Rema.

– Extra har for øvrig minst like mange lokale varer som de to andre. Og større utvalg økologisk frukt og grønt, sier kommunikasjonssjef Bjørn Takle Friis.

 

Gir riktig bilde

Dagligvareekspert Odd Gisholt på BI mener tallene fra Nielsen gir et godt bilde på forskjellene mellom de tre store lavpriskjedene.

– Kiwi og Rema 1000 har omtrent like mange varer, mens Extra har noe mer, noe de også reklamerer med. Men dette varierer jo fra butikk til butikk. Dessuten har supermarkedkjedene, som Meny og Mega, gjerne det dobbelte av hva lavpriskjedene har, sier Gisholt til Nettavisen.