KA vil flytte hovedkvarteret til Sveits

FLYTTE: Planen er å flytte hovedkvarteret i Dyrmyrgata til Sveits.

FLYTTE: Planen er å flytte hovedkvarteret i Dyrmyrgata til Sveits. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Sveits vil gi et bedre utgangspunkt sett fra kundenes ståsted, mener KA-ledelsen.  

DEL

Tirsdag morgen sendte Kongsberg Automotive ut tallene for tredje kvartal, og en presentasjon over hva som vil bli tema på Kapitalmarkedsdagen senere i dag.

Store endringer er på gang. Blant annet står det i presentasjonen at hovedkvarteret, som i dag ligger i Dyrmyrgata i Kongsberg, skal flytte til Sveits.

Her er det snakk om ledelsen og det operasjonelle hovedkvarteret. Kongsberg-bygget blir ikke stående tomt.

LES OGSÅ: – Vi har fått null informasjon

Legger ned fabrikker

Konsernledelsen mener at selskapet i dag ikke håndterer variasjonen i ordrer på en god nok måte, og at en styrking og flytting av hovedkvarteret vil gjøre dem godt.

Kostnadene skal kraftig ned. De vil omstrukturere konsernet og dele det opp i tre forretningsområder, mot fire som de har i dag. De tre er interiør og kabler (som har best utvikling i dag), spesialprodukter, og drivlinje- og karosserivirksomhet. Denne siste går konsernledelsen så langt som å omtale som «syk», på grunn av et høyt kostnadsnivå.

De vil også legge ned seks fabrikkanlegg, og ha 25 i stedet for dagens 31. De har ikke bestemt hvilke fabrikker som skal legges ned ennå, men det gjelder Europa.

Sluttet på dagen

Målet er at driftsmarginen skal opp i åtte prosent om noen år. Tidsperspektivet for omleggingen er på tre år. De vil nå investere 48 millioner euro for å få det til.

Det er uttrykt mål at konsernet fra 2019 skal kunne gi et utbytte på minst 1,50 NOK per aksje, hvilket vil bety en tidobling fra 2016-nivået.

Ledelsen legger ikke skjul på i skrivet at disse omveltningene burde vært gjort for lenge siden. Tidligere i år sluttet konsernsjef Hans Peter Havdal på dagen, og inn kom Henning Eskild Jensen. Det er tydelig at den nye konsernsjefen vil ha en del endringer.

Kvartalsresultatet for juli, august og september ble ikke så godt, med en negativ driftsmargin på 2,2 prosent.

Konsernet antyder at årets omsetning vil bli lavere enn den var i fjor.

Ga seg selv et løfte

Vi har også spurt Olav Volldal, mangeårig konsernsjef og en av grunnleggerne av Kongsberg Automotive, om hva han synes om at hovedkontoret nå skal flyttes til Sveits.

– Jeg har lovet meg selv å ikke kommentere forhold rundt KA etter at jeg sluttet. Jeg velger å holde det løftet, svarer Volldal på e-post til Laagendalsposten.

 

Kongsberg Automotive

  • Kongsberg Automotive leverer produkter til den globale bilindustrien, blant annet setekomfortsystemer, fører- og bevegelseskontollsystemer og komponenter for el- og hybridbil.
  • Selskapet har hovedkontor på Kongsberg, 30 produksjonsanlegg over hele verden 10.000 ansatte i 18 land.

Artikkeltags