Verdens første professorat innen "Big Data Cybernetics"

Konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam og rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, har inngått en samarbeidsavtale om utvikling av "Big Data Cybernetics"

Konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam og rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, har inngått en samarbeidsavtale om utvikling av "Big Data Cybernetics"

Artikkelen er over 5 år gammel

NTNU skal i samarbeid med Kongsberg Gruppen etablere verdens første professorat innen «Big Data Cybernetics» som kombinerer fagområdene kjemometri og kybernetikk.

DEL

Ved å kombinere kunnskap om kjemometri og kybernetikk skal NTNU sørge for å sette mennesket i sentrum av analyse- og beslutningsprosessene når store datamengder – «Big Data» - skal tolkes og forstås.

Dagens metoder for å beregne sammenhenger mellom ulike fenomener basert på store datamengder gjøres i stor grad uten at resultatet gir en intuitiv forståelse for de underliggende årsaksforholdene bak sammenhengene. Nå skal teoridrevne og datadrevne metoder kobles sammen i det nye fagfeltet «Big Data Cybernetics», og oversette det vi i dag kjenner som «Big Data» til «Smart Data», i følge en pressemelding fra Kongsberg Gruppen.

Både NTNU og Kongsberg Gruppen har ambisjoner om at det nye tverrfaglige fagområdet vil skape internasjonal presedens, og bidra til å utvikle Norge til en internasjonal spydspiss for håndtering av «Big Data».

Les også: Kongsberg får besøk av Næringsdepartementet

Les også: -Prosessen i FMC har vært en seigpining

Femårig professorat

Avtalen er et femårig gaveprofessorat sponset av Kongsberg Gruppen. Samtidig bidrar NTNUs Institutt for teknisk kybernetikk med en strategisk PhD-stilling og ytterligere driftsmidler. I tillegg finansierer instituttet allerede en professor ll, den verdensledende kjemometrikeren Harald Martens, som vil være sentral i oppbyggingen av det nye fagområdet i samarbeid med den nye professoren.

- Den norske modellen med tett samarbeid mellom forskning og akademia, næringsliv og myndigheter er helt avgjørende for innovasjon. Vi ser veldig frem til å jobbe enda tettere med NTNU på dette temaet og har store forventninger til at dette skal resultere i kunnskap vi kan anvende i våre innovasjoner, sier Walter Qvam, konsernsjef i Kongsberg Gruppen.

Les også: Bekymring for næringslivet?

Les også: US Navy kan teste Kongsberg-missil

- Vi står foran en industriell revolusjon

- Vi står foran en utvikling der den digitale revolusjonen vi har opplevd som forbrukere vil slå innover industrien. Nye produksjonsmetoder som 3D-printing, nettverksbaserte mikrofabrikker og «Industrial Internet of Things» er noe av det som vil endre industrien. Utnyttelse av data i form av smart data i produksjon og operasjon, og også i de industrielle løsningene, vil bli helt avgjørende og her må Norge ta en tydelig posisjon, sier Qvam.

- Dette er en svært spennende satsning med en unik faglig innfallsvinkel til å håndtere "Big Data". Det er viktig for at vi mennesker skal kunne henge med og nyttiggjøre oss den eksplosjonsartede mengden data som måles og lagres overalt rundt oss, sier instituttleder ved teknisk kybernetikk, Morten Breivik.

- Gaveprofessoratet innebærer at NTNU og Institutt for teknisk kybernetikk vil være først i verden med et professorat i "Big Data Cybernetics", og drive banebrytende, verdensledende forskning. Med denne stillingen vil vi på NTNU etter hvert kunne utdanne en helt ny type kandidater for avansert, forskningsbasert verdiskapning i Norge. De vil være mestere i tolkning av store datastrømmer i sann tid, på en intuitiv forklarbar måte for mennesker, sier rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, i følge pressemeldingen.

Les også: Trengs mer enn et besøk

Les også: F-35 gir 16 milliarder og 400 arbeidsplasser

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.