Hva når tingene lager seg selv?

Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen. Her fotografert på Svalbard.

Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen. Her fotografert på Svalbard. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Vi kan oppleve en fremtid der automatiseringen er kommet så langt at tingene lager seg selv.

DEL

Da konsernsjef Walter Qvam holdt innlegg på Kongsberg Summit fredag, var tittelen på foredraget «Hvordan skal Norge bli et mer produktivt og innovativt land?»

I Kongsberg Gruppen rettes blikket mot de neste 200 år etter at konsernet feirer 200-årsjubileet 1814-2014. Qvam viste fram det store bildet når han spådde at det det vi legger til rette for de neste 20 årene vil prege oss de neste 200.Det handler om epokegjørende samfunnsendringer som drives av teknologisk utvikling.

I en tid der internett, sensorer og datahenting går fremover med sjumilssteg, vil vi kunne oppleve en fremtid der tingene lager seg selv. Avanserte produksjonssystemer som tas frem gjennom innovasjon og skaperkraft, vil bli i stand til å oppdatere seg selv.

Masseproduksjon på store fabrikker i lavkostland kan gå mot slutten. Walter Qvam tror mulighetene for Norge ligger i homesourcing i stedet for outsourcing. Oppgaver som er satt ut kan tas hjem.

Ved å bruke den betydelige høykompetansen vi rår over, kan oppgavene løses på en smartere, mer miljøvennlig og antagelig billigere måte enn det vi er blitt vant til. Langsiktig tenkning må ligge til grunn og den norske modellen, samarbeidet mellom arbeidsgivere-arbeidstakere og det offentlige, er en vei å gå som kan gi Norge betydelig konkurransekraft.

I dette bildet er en reindustrialisering av landet basert på moderne metoder en stor mulighet.

- Vi må utnytte våre fortrinn, det handler om nasjonal satsingsevne, sa Walter Qvam på Kongsberg Summit.

Les også:


 

Artikkeltags