Alle butikker, med unntak av matbutikker, apotek og bensinstasjoner, stenges fra klokken 12 lørdag, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Tiltakene gjelder i første omgang til 31. januar.

Et ukontrollert utbrudd av den britiske virusvarianten førte til at Nordre Follo fredag stengte ned kommunen. Kun butikker som selger nødvendige varer får holde åpent. Skoler og barnehager ble stengt fram til onsdag.

– Alvorlig situasjon

– Dette er en svært alvorlig situasjon og vi må gjøre alt vi kan for å stanse utbruddet, sier helseminister Bent Høie.

Lørdag la han fram lang liste tiltak for ti kommuner i Oslo-området.

– Vi håper alle vil være med på det enorme krafttaket for å slå ned denne varianten, sa Høie på en digital pressekonferanse.

I løpet av dagen vil helsemyndighetene vurdere situasjonen for kommuner som ligger i nærheten av det området som nå er berørt. Høie sier det kan komme tiltak på kort varsel også i disse kommunene.

– Hvis det muterte viruset sprer seg, vil det være svært krevende å stanse spredning til resten av landet, sier han.

– Dette er en innsats ikke bare for dette området, men for hele landet, sa han.

Ti kommuner

Det bor 60.000 i Nordre Follo, og det er stor trafikk til og fra nabokommunene. Den muterte virusvarianten kan ha vært i omløp i flere dager.

– Det er høy mobilitet i området, og et stort antall pendlere fra Nordre Follo til Oslo hver dag, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

De nye tiltakene gjelder for kommunene Enebakk, Frogn. Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, våler og Ås.

I tillegg til butikker skal også blant annet serveringssteder, treningssenter, biblioteker, museer, kinoer og andre kultur- og underholdningssteder holdes stengt.

Følgende steder må stenge:

  • Serveringssteder, men det er tillatt med take away.
  • Treningssentre
  • Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende
  • Tros- og livsynsshus, med unntak ved begravelser og bisettelser
  • Biblioteker
  • Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter
  • Museer
  • Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.
  • Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs.