Det er offisielt: Halvor og Birgit leverer melk av ypperste klasse

SØLVTINA: Halvor og Birgit Lesteberg mottok mandag Sølvtina fra Tine, som er bevis på at de lager melk av ypperste klasse.

SØLVTINA: Halvor og Birgit Lesteberg mottok mandag Sølvtina fra Tine, som er bevis på at de lager melk av ypperste klasse. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Melkeprodusentene Halvor og Birgit Lesteberg fikk mandag den ettertraktede «Sølvtina» fra Tine.

DEL

Denne utdelingen fant sted under en høytidelig markering på Lillestrøm i går kveld i forkant av TINEs årsmøte.

«Sølvtina» er en ettertraktet pris som deles ut til bønder som klarer å levere elitemelk hver eneste dag i 15 år.

LES OGSÅ: Stasjonsbryggerne dobler produksjonen

5500 dager med god melk

– Det var veldig artig å få prisen. Vi har jo ventet på å greie det, men det skal ikke så mye til for at det kan skje en liten feil en dag, sier melkeprodusent Birgit Lesteberg.

Den lille feilen skjedde ikke, og nesten 5500 dager med god fjøsdrift har gått for å motta den eksklusive tina i sølv. Det krever tidlige morgener i fjøset og høyt fokus på kvalitet.

– Vi starter dagen med å gå til fjøset klokken 06:00 og holder på med arbeid på gården fram til fjøsstellet igjen klokken 17:00, sier Birgit.

De har spesielt fokus på jurhelse, som har vært et problem tidligere.


LES OGSÅ: – Vi i sentrum kan miste mange arbeidsplasser

Tusenvis av liter

Den lille gården i Nore har en kvote på 43.000 liter melk i året. Både Birgit og mannen Halvor har arbeid ved siden av gårdsdriften, men har altså likevel produsert melk av høyeste kvalitet de siste femten årene.

Elitemelk er den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få for melken. Hver dag måler og analyserer TINE melken fra melkeprodusentene for celletall, bakterienivå og frie fettsyrer. Dette forteller blant annet om helsen på jurene, smaken på melka og den hygieniske standarden.

I tillegg må melka være fri for medisinrester. Melka som glanser seg gjennom disse analysene blir kategorisert som «elitemelk».

LES OGSÅ:

Familien gir ikke opp: Organiserer ny leteaksjon etter Tom Rune

Åpner kafé i lokalene etter Isaksen bokhandel 

Stenger gate etter flere bekymringsmeldinger 

Artikkeltags