Norge på pallen i kåring om selvkjørende kjøretøy

Samferdselsminister Knut Arild Hareide, Ståle Hagen, leder for transport og infrastruktur i KPMG, Jonny Haugen, ingeniør i Applied Autonomy og Olav Madland, CEO i Applied Autonomy, er fornøyde med at Norge viser vei for selvkjørende kjøretøy.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide, Ståle Hagen, leder for transport og infrastruktur i KPMG, Jonny Haugen, ingeniør i Applied Autonomy og Olav Madland, CEO i Applied Autonomy, er fornøyde med at Norge viser vei for selvkjørende kjøretøy. Foto:

Fredag kjørte samferdselsminister Knut Arild Hareide den selvgående bussen på Kongsberg, på vei til åpningen av nye E134.

DEL

Samferdselsministeren sier det offentlige må være med og ta ansvar når det skal banes vei for ny teknologi. En ny rapport utviklet av selskapet KPMG, så gjør Norge det bra i kåringen over de land som er best forberedt på selvgående kjøretøy.

Testet selvgående buss

Knut Arild Hareide var nylig invitert til Kongsberg for å åpne den nye E134 forbi Kongsberg. Til denne åpningen testet han den selvkjørende bussen som går i ordinær rutetrafikk mellom togstasjonen og Kongsberg teknologipark.

PS: Bussen går nå kun fra 09.00 til 13.00, og med maks fem passasjerer av gangen.

Han er veldig begeistret for teknologien, og understreker at dette er en utvikling som regjeringen er veldig positivt innstilt til.

– Det blir litt som den første elbilen, som på mange måter var en kuriositet i sin tid, men i dag ser vi jo hva det har utviklet seg til: De er blitt hovedregelen, og om 4-5 år kjøper vi nok bare nullutslippsbiler. Jeg tror vi kan se en tilsvarende utvikling på selvkjørende kjøretøy, og da er det viktig at vi har teknologiske miljøer som kan drive dette fremover, sier han i en pressemelding fra KPMG.

– Til det trenger vi kommersielle krefter, og det offentlige må være med og ta et ansvar, spesielt når det skal banes vei for ny teknologi, sier Hareide videre.

Ny rapport

Revisjons- og rådgivningsselskapet KPMG har for tredje gang produsert rapporten «Autonomous Vehicles Readiness Index», hvor de har sett på forutsetningene for selvkjørende kjøretøy i ulike land. Her rangeres Norge på tredjeplass – klart fremst i Norden, og faktisk også foran USA. Singapore og Nederland er landene som ligger øverst.

– Det er ekstra morsomt at Norge beholder tredjeplassen i årets rapport, for ikke bare omfatter den flere land enn tidligere, nå er det også en klar trend at selvkjørende kjøretøy er «past the hype». Det betyr at viktige markeder og toneangivende land virkelig begynner å komme i gang, og da er det jo gøy at Norge klarer å ligge langt fremme i utviklingen, sier Ståle Hagen, som leder sektoren Transport og Mobilitet i KPMGs rådgivningsvirksomhet.

Norge scorer høyt på infrastruktur (herunder ladestasjoner), publikums innstilling til selvkjørende kjøretøy, og teknologi- og innovasjonsmiljøer. Rapporten rangerer også det norske lovverket og politiske landskapet relativt høyt, og fremhever blant annet fjorårets økning av tillatt topphastighet for selvkjørende kjøretøy, samt ulike andre testprosjekter som regjeringen har åpnet for.

Viktig for Norge

USA ligger hårfint bak Norge, og de andre nordiske landene ligger hakk i hæl, med Finland og Sverige på henholdsvis femte og sjetteplass. Danmark er med i undersøkelsen for første gang, og begynner på tiendeplass.

– Norge har interessante teknologimiljøer med sterk, internasjonal konkurransekraft som bidrar til utviklingen her. Det betyr mye for Norge, fordi de jobber med teknologi som kan tåle norske forhold. Det er en helt annen utfordring å utvikle biler som kan kjøre seg selv på isete norske vinterveier i distriktene, enn langs motorveiene i solfylte California, understreker Hagen i pressemeldingen.

KPMGs rapport anerkjenner norske politikeres åpenhet og engasjement for teknologien. Blant annet fremhever den at maksimalhastigheten for selvkjørende kjøretøy ble økt med 25 prosent i fjor (fra 16 til 20 kilometer i timen), og at lovgivningen nå ikke stiller krav til alder eller sertifisering for å benytte seg av slike kjøretøy.

Likevel er «policy» den delen av rapporten som Norge får dårligst score på (her rangeres vi som nr. 10 av de 30 landene som undersøkelsen omfatter).

Video: Eigil Kittang Ramstad

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken