Her skyter amerikanerne det norske missilet NSM

Her ser du missilet fra Kongsberg Guppen skytes under en øvelse i USA.

DEL

USS «Gabrielle Giffords» er det første amerikanske skipet som er operativt med Naval Strike Missile fra Kongsberg Guppen. Teknisk ukeblad skriver at skipet forlot hjemmebasen sin i California for en måned siden, og satte kurs mot Sørøst-Asia.

Dette er det første skipet som er operativt med Naval Strike Missile (NSM) som US Navy bestilte fra Kongsberg Guppen og den amerikanske partneren Raytheon i juni 2018, opplyser Teknisk Ukeblad.

For andre gang

Nettstedet Naval News har tvitret om prøveskyting av missiler under den store militærøvelsen Pacific Griffin.

Skytingen skjedde tirsdag i nærheten av Guam, i samarbeid med marinen fra Singapore. En video som den amerikanske marinen har offentliggjort viser missilet som skytes for andre gang i operativ tjeneste – men for første gang i Sørøst-Asia.

LES OGSÅ: Så langt er F 35-jobben verdt 16 milliarder kroner

Sparer ikke på kruttet

Til Navy.mil (den amerikanske marinens offisielle nettside) sier kontreadmiral Joey Tynch, at krigsskipet nå vil være til skrekk og advarsel for eventuelle fiender, for han sparer ikke på kruttet. USS «Gabrielle Giffords» er et såkalt littoral combat ship (LCS), og han sier:

– LCS gir potensielle motstandere nok en grunn til å holde seg våken om natten. Vi er sterke når vi seiler sammen med våre venner og samarbeidspartnere, og LCS er et viktig tillegg i vår mulighet til å forsvare oss, sier Tynch på nettsiden Navy.mil.

(Saken fortsetter under bildet)

Her skytes NSM-missilet fra USS «Gabrielle Giffords» tirsdag.

Her skytes NSM-missilet fra USS «Gabrielle Giffords» tirsdag. Foto:

Dødelig våpen

Det samme nettstedet skriver at NSM-missilet ombord på USS «Gabrielle Giffords» nå er fullt operativ – og er dødelig.

Våpenet ble første gang demonstrert på stridsvogntogskipet USS Coronado i 2014. Missilet oppfyller – og overgår – det amerikanske sjøforsvarets krav til overlevelse mot store trusler, kan brukes over en lang rekkevidde.


Artikkeltags