Vaksiner kan være mindre effektiv mot den nye varianten enn tidligere varianter.

Det er fortsatt omikronvarianten BA. 5 og undergrupper av denne som har dominert etter sommeren både i Norge og Europa, men en av de nye variantene, som har stadig større evne til å omgå immunitet, er BF. 7-varianten, som nå utgjør én av ti virusprøver som Folkehelseinstituttet (FHI) analyserer, skriver VG.

– Vi vet ikke om BF. 7-varianten gir mer alvorlig sykdom, eller på annen måte skiller seg vesentlig fra tidligere varianter, men antallet mutasjoner tyder på at den kan omgå immunitet mer effektivt enn tidligere, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til avisen.

Men hva dette vil bety i praksis er fortsatt for tidlig å si.

– Vi tror at vaksinene fortsatt vil beskytte godt mot alvorlig sykdom, men har ikke nok erfaring med denne nye varianten til å kunne si hvordan den vil påvirke pandemien, sier han.

I Norge stiger koronasmitten ganske sakte, mens høstbølgen vi har sett i flere naboland har avtatt den siste uken, skriver VG.

Dette er rådene nå

– Hva slags råd gjelder hvis man begynner å føle symptomer nå?

– Det viktigste er å holde seg hjemme når man er syk, slik at man ikke smitter mange kolleger på jobb eller skole. Dette blir særlig viktig når vi etter hvert går inn i influensasesongen og sykefraværet begynner å stige. Dersom man planlegger å besøke personer som er spesielt utsatt, kan det også være lurt å ta en selvtest og utsette besøket, selv om covid-19-symptomene er milde, svarer den assisterende helsedirektøren.

– Vil flere snart bli anbefalt å ta en fjerde vaksinedose?

– FHI vurderer fortløpende om personer under 65 år skal anbefales oppfriskingsdose. Så langt er det alle over 65 år, samt risikogrupper som anbefales å ta den fjerde dosen. De får nå en vaksine som beskytter både mot det opprinnelige Wuhan-viruset og omikron BA. 4-og 5-variantene.