Ny norsk satellitt med kongsberg-teknologi kan oppdage «usynlige» skip

OVERVÅKER SKIPSTRAFIKK: En ny norsk satellitt, med Kongsberg-teknologi om bord, skal skytes opp i høst.

OVERVÅKER SKIPSTRAFIKK: En ny norsk satellitt, med Kongsberg-teknologi om bord, skal skytes opp i høst. Foto:

Selskapet Kongsberg Seatex har konstruert en satellitt som skal overvåke norske havområder.

DEL

Norge samarbeider med USA om å utvikle satellitter for å overvåke norske havområder. Satellittene skal kunne finne skip som ikke ønsker å bli oppdaget.

I høst skal en norsk satellitt skytes opp fra franske Guyana i Sør-Amerika. NORSAT-3 skal gi støtte til Kystvakten og til krisehåndtering, melder NRK.

Selskapet Kongsberg Seatex, med hovedkontor i Trondheim, har konstruert nyskapningen. Selskapet er en del av Kongsberg Maritime.

Oppdager skip

Den nye satellitten er, i motsetning til tidligere norske overvåkingssatellitter, ikke avhengig av å motta AIS-signaler fra skip for å kunne oppdage dem.

NTB skriver at AIS gir opplysninger om identitet, posisjon og kurs til skip, men kan slås av eller forfalskes av skipene selv. Den nye satellitten kan dermed oppdage skip som aktivt prøver å ikke bli sett.

– Hver instrumenttype bidrar med litt forskjellige bilder, så jo flere teknologier vi har, jo mer komplett blir bildet, sier forskningsleder Richard Olsen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Nok en satellitt

Om to år skal en enda mer avansert satellitt skytes opp, Norsat-4.

FFI og Norsk romsenter samarbeider nå om prosjektet med blant annet en amerikansk forsvarsinstitusjon. Planlagt oppskytning av denne satellitten er om to år.

Den første norske mikrosatellitten ble sendt til værs i 2010. Også den med Kongsberg-utstyr ombord og også den var laget med tanke på skipsfart.

Kongsberg Seatex har også laget AIS-mottakeren (AIS = automatisk identifikasjonssystem) på alle de norske mikrosatellittene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken